YÜZEYLERİNDE PERİYODİK SICAKLIK DEĞİŞİMİ OLAN YAPILARDA YÖNLENDİRMENİN VE RÜZGAR HIZININ ISI KAZANCINA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZEL, MERAL (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi YÜZEYLERİNDE PERİYODİK SICAKLIK DE?İŞİMİ OLAN YAPILARDA YÖNLENDİRMENİN VE RÜZGAR HIZININ ISI KAZANCINA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Meral ÖZEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1996,Sayfa:86 Bu çalışmada, rüzgar hızının ve yönlendirmenin ısı kazancına olan etkisi zamana bağımlı olarak araştırılmıştır. 6ün boyunca değişen dış çevre sıcaklığı ve güneş ışıması şiddeti, duvarları ve pencereleri sürekli etkiler. Bu nedenle gün boyunca duvar sıcaklığı periyodik olarak değişir ve ısı kazancı zamana bağımlı olur. Isı kazancının büyük bölümü; duvar, pencere ve çatı yüzeyine düşengüneş radyasyonundan ileri gelmektedir. Bundan dolayı güneş radyasyon şiddeti, dış çevre sıcaklığı, ısı transfer katsayıları ısı kazancı hesaplarında önemli faktörlerdir. Bu çalışmada, rüzgar hızı ve yönlendirme etkisi de dikkate alınmış olarak duvarlardan ve pencerelerden iç mekana geçen ısı akısı nümerik olarak tesbit edilmiştir. Bu amaçla düzlem bir duvarda genel enerji denklemi ve sınır şartlan yazılarak hesaplama yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre, rüzgar hızının ve yönlendirme faktörlerinin ısı kazancına etkisi olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar grafik olarak gösterilmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. ANAHTAR KELİME:.Zamana bağlı ısı kazancı, yönlendirme, rüzgar hızı, güneş radyasyonu

IV SUMMARY Masters Thesis THE INVESTIGATION OF THE EFFECT OF WIND VELOCITY AND ORIENTION ON THE HEAT GAIN WITH THROUGH THE SURFACES OF BUILDING WHICH TEMPERATURE CHANGE PERIODICAL Meral OZEL Fırat University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Depertrnant of Mechenical Engineering 1996, Page: 86 In this study, the effect of wind velocity and building oriention on heat gain were investigated as a the time-dependent The variation of outdoor air temperature and solar radiation intesity during day effects walls and windows. Therefore the temperature changes periodical through wall and The heat gain becomes the time-dependent. The most part of the heat gain of a building comes from solar radiation imping of the wall, window and roof. Therefore, sun radiation, outdoor air temperature and the coefficient of heat transferV are supstantially important factor for the calculation of heat gain. In this study, the heat gain per unit time which is transfered to the indoor through the plane walls and windows as a considering the effect of wind velocity and oriention were determined numerically by applying the general energy equation with appropriate boundary conditions. According to this work, wind velocity and oriention factors were effected to the heat gain. The obtained results are presented in graphical form and are discussed. KEV WORDS: The time-dependent heat gam, oriention, wind velocity,solar radiation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering