ÇUBUK KANATLI TÜRBÜLATÖRLERİN ISI DEĞİŞTİRİCİSİ PERFORMANSINA ETKİSİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÇELİK, SALİH (Fırat Üniveristesi, 2001)
I ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUBUK KANATLI TURBULATORLERTN ISI DEĞİŞTİRİCİSİ PERFORMANSINA ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTHULMASI Salih ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa:50 Isı transferini artırma yöntemleri, pasif ve aktif yöntemler olmak üzere ikiye ayrılır. Aktif yöntem ile ısı transferini artırmak için sisteme ek enerji verilirken, pasif yöntemde ise ek enerjiye gerek yoktur. Ek enerji gerektirmeyen türbülatörlerle ısı transferi artırımı; ısı transfer yüzeyinin arttırılması, sınır tabakanın parçalanarak tekrarlı olarak yeniden oluşturulması, akış ortamının karıştırılması ve akım yolunun uzatılması gibi yöntemlerle olur. Bu çalışmada temel amaç, pasif yöntemle ısı transferini artırmaktır. Bu amaca yönelik olarak çubuk kanatlı türbülatörler tasarlanmıştır. Bu türbülatörlerin kanatları; çeşitli açılarda, içten kanatlı, dıştan kanatlı, hem içten hem dıştan kanatlı olarak imal edilmiştir. Çalışmada türbülatörsüz ortamdaki ısı transfer miktarı ile, türbülatörler kullanılması durumumdaki, ısı transfer ve basınç kayıp miktarları birbiriyle mukayese edilmiştir. Deneyler Reynolds sayısının 10000 ile 60000 değerleri arasında yapılmış. Nusselt sayısı ve sürtünme kayıp katsayısının Reynolds sayısı ile değişimi elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada ısı değiştiricisi etkinliğinin NTU sayısı ile değişimi bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Türbülatörler, dönmeli akış, ısı değiştiricisi, silindirik boru akışı, sabit yüzey sıcaklığı
Experimental investigation of the effect of pin fins turbulators on heat exchanger performance
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering