Klinik örneklerden soyutlanan metisiline dirençli staphylococcus aureus suşlarına tigesiklinin in-vitro etkinliği - Doğantekin, Esin; Doğantekin, Akif; Gurel, Alı (My University, 2013)
Amaç: Stafilokok infeksiyonlarının tedavisinde en önemli sorun metisilin direncidir. Metisiline dirençli stafilokların beta-laktam antibiyotiklere de dirençli olması bu bakterilerle oluşan infeksiyonların tedavisinde glikopeptidlere alternatif olabilecek başka antibiyotiklere ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Yeni bir glisilsiklin antibiyotik olan tigesiklin Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) suşları da dahil bir çok önemli patojen mikroorganizmaya karşı etkinlik göstermektedir. Bu çalışmada da amaç tigesiklininin MRSA suşları üzerindeki etkinliğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada çeşitli klinik örneklerden soyutlanan 50 MRSA suşunda CLSI kriterlerine göre minimum inhibisyon konsantrasyon (MİK) yöntemiyle tigesiklin direnci araştırılmıştır. Bulgular: Tigesiklinin MİK50 ve MİK90 değerleri sırasıyla 0,125 ?g/ml ve 0,5?g/ml olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, kullanıma yeni giren bir antibiyotik olan tigesiklinin MRSA suşlarına karşı etkili bir antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji