İNTİHARIN KARŞISINDAKİ GÜÇLER: TARİH, AİDİYET VE MANEVİYAT - Kösesoy, Berra Cansız (Şahin ÇETİNKAYA, 2022)
İntihar davranışı literatürde içsel ve dışsal birçok neden ile ilişkilendirilmektedir. Karmaşık sorunları bünyesinde barındıran intihar davranışının öncesinde ve sonrasında, iyilik halinin sağlanması amacı ile sıklıkla tıbbın sunduğu imkânlara başvurulmaktadır. Bu derleme çalışmasında ise intihar davranışına neden olan maddesel unsurlar ve onları önleyici somut biyo-psiko-sosyal tedbirlerden ziyade; intiharın karşısında ve insan yaşamının özünde var olan güçlerden söz edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyal hizmet uzmanları başta olmak üzere intihar alanında çalışan tüm profesyonel meslek elemanlarının bu güç kaynakları hakkında farkındalık kazanmalarını sağlamaktır. Sorunların temelinde, kişilerin bireysel geçmişleri kadar tarih ve köken bilgisini ve aidiyeti içeren daha kapsamlı unsurlar da yer alabilmektedir. Bunların hem sorunlara kaynaklık edebildiği hem de çözüm için yol gösterici olabildiği düşünülmektedir. Modern psikiyatrinin popüler terapi anlayışı ile bireylerin çocukluklarına inmekten söz ettiği noktada, çözümsüz kalan sorunlar ve önlenemeyen intihar girişimleri bize çok daha kapsamlı verilere ihtiyaç duyduğumuzu göstermektedir.

Suicidal behavior is associated with many internal and external causes in the literature. Before and after suicidal behavior, which includes complex problems, the possibilities offered by medicine are often used to ensure well-being. In this compilation study, rather than the material factors that cause suicidal behavior and preventive concrete bio-psycho-social measures; the forces that exist in the face of suicide and in the essence of human life are mentioned. The aim of the study is to ensure that all professional staff working in the field of suicide, especially social workers, gain awareness about these power sources. At the root of the problems, there may be more comprehensive elements including the knowledge of history and origin and belonging as well as the individual background of the people. It is thought that these can both cause problems and guide the solution. At the point where modern psychiatry talks about going down to the childhood of individuals with the popular therapy approach, unresolved problems and unavoidable suicide attempts show us that we need much more comprehensive data.
THE POWERS AGAINST SUICIDE: HISTORY, BEGINNING AND SPIRITUALITY