TOTAL DİZ ARTROPLASTİSİ SONUÇLARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ - KARGIN, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Total diz artroplastisinin birincil endikasyonu; dizde önemli miktarda deformite olsun veya olmasın, şiddetli artritin neden olduğu dize ait ağrıyı ortadan kaldırmaktır. İleri derecede deformiteye yol açan dejeneratif diz hastalıklarında total diz artroplastisi olguların yakınmalarını ve fonksiyonel sonuçlarını anlamlı derecede iyileştirmektedir.Ocak 2002- Aralık 2007 tarihleri arasında ileri derecede deformiteye ve ağrıya yol açan dejeneratif hastalık nedeniyle 40 hastanın (34 kadın, 6 erkek; ort. yaş 61.15; dağılım 54?75) 65 dizine total diz artroplastisi uygulandı. Dizlerin büyük çoğunluğunda tanı osteoartrit (37 diz, % 92.5) veya romatoid artrit (3 diz, %7.5) idi.Dizlerin 2'sinde (%3.1) arka çapraz bağı kesen tipte, 63'ünde (%96.9) arka çapraz bağı koruyan tipte artroplasti uygulandı. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası değerlendirmelerde Amerikan Diz Cemiyeti'nin skorlama sistemleri kullanıldı. Ortalama izlem süresi 29.3 ay (dağılım 11?74 ay) idi.Olguların %86.2 sinde sonuçlar iyi veya mükemmel bulundu. 2 hastada derin enfeksiyon, 3 hastada derin ven trombozu ve 1 hastada da patellar tendon ruptürü gelişti.Diz skorlarında ortalama 41.5 puanlık artış görüldü. Dizlerdeki fleksiyon kapasitesinde ise ameliyat öncesine göre ortalama 8.1 derecelik artış saptandı. Dizlerdeki ortalama dizilim açısı 4.8° valgus ve 3.5° varus bulundu.Revizyon nedenleri enfeksiyona bağlı sorunlar (2 diz; %3.07) ve aseptik gevşeme (3 diz; %4.6) idi.Anahtar kelimeler: Total diz artroplastisi, dejeneratif diz eklemi hastalıkları

The primary indication for total knee arthroplasty is to relieve pain caused by severe arthritis, with or without significant deformity. Total knee arthroplasty performed in degenerative knee joint diseases with severe deformity significantly improves patients complaints and functional results.In between january 2002- December 2007, total knee arthroplasty was performed in 65 knees of 40 patients (34 women, 6 men; mean age 61.15 years; range 54 to 75 years) with degenerative knee joint diseases accompanied by severe deformity and pain. Almost all the patients had osteoarthritis (37 knees, 92.5%) or rheumatoid arthritis (3 knees, 7.5%).During surgery, the posterior cruciate ligament was sacrificed in 2 (3.1%) knees and retained in 63 (96.9%) knees. Pre- and postoperative assessments were made according to the American Knee Society clinical scoring systems. The mean follow-up was 29.3 months (range 11 to 74 months).Clinical results were good or excellent in 86.2% of patients. Complications encountered were deep infection in two patients, deep venous thrombosis in three patients, and patellar tendon rupture in one patient.The mean increases in knee scores were 41.5. Improvement in the mean postoperative knee flexion was 8.1 degrees. The mean leg alignment was 4.8° valgus and 3.5° varus.The reasons for revision were infection-related problems (2 knee; 3.07 %) and aseptic loosening (3 knee; 4.6 %).Key words: Total knee arthroplasty, degenerative knee joint diseases
Result of evaluation of total knee arthroplasty
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji