TÜRKİYE'DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK YABANCI DİL OKULLARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN VE ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİ - AKDOĞAN, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Yüksek Lisans TeziTürkiye'de Yabancı Dil Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar VeBir Çözüm Önerisi Olarak Yabancı Dil Okullarına YönelikÖğretmen Ve Öğretim Elemanlarının GörüşleriSÜLEYMAN AKDOĞANFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüEğitim Programları ve Öğretim Ana BilimdalıBu araştırmanın genel amacı, Türkiye'de yabancı dil öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve bir çözüm önerisi olarak yabancı dil okullarına yönelik öğretmen ve öğretim elemanlarının görüşlerini belirlemektir. Araştırmada ilk olarak, dil öğretim metotlarını tanımak, Türkiye'de de ne derece kullanıldığını tespit etmek ve bu metotların hangi ortamlarda daha faydalı olacağını belirlemek amacıyla, Türkiye'deki yabancı dil öğretiminin tarihçesine ve yabancı dil öğretiminde kullanılan metot ve yaklaşımlar ele alınmıştır. Öğretmen ve öğretim elemanlarının yabancı dil konusundaki görüşleri ise ölçekle belirlenmiştir. Bunun için Bursa, Balıkesir, Elazığ, Mersin illerinde yer alan resmi ve özel eğitim kurumlarında görev yapan toplam 120 öğretmen ve öğretim elemanına araştırmacı tarafından hazırlanan Likert türü maddeler ile açık uçlu sorulardan oluşan ve geçerlik ile güvenirliği sağlanan ölçek uygulanmıştır. Bu anlamda nicel karakter arz eden araştırma, nitel bir boyut da taşımaktadır.Araştırmada, Türkiye'de yabancı dil öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve bir çözüm önerisi olarak yabancı dil okullarına yönelik öğretmen ve öğretim elemanlarından iki türlü veri elde edilmiştir. Bunlardan Likert türü maddelere verilen cevaplar aritmetik ortalama ve standart sapma ile çözümlenmiştir. Kişisel bilgilerin analizinde ise yüzde ve frekans tekniğinden yararlanılmıştır. Öğretmen ve öğretim elemanlarının görüşlerinin değişkenlere göre analizinde ise, ?t? testi ve anova testi kullanılmıştır. Öğretmen ve öğretim elemanlarının açık uçlu sorulara verdiği cevaplar ise tematik analiz ve yorumlama gibi nitel yöntemlerle analiz edilmiştir.Verilerin analizinden ulaşılan sonuçlar, yabancı dil öğretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri olmak üzere iki başlık altında verilmiştir.Türkiye'de Yabancı Dil Öğretiminde Yaşanan Sorunlar?Türkiye'de yabancı dil öğretimi için uygun bir öğretim çevresinden söz etmek güçtür. Bu yüzden dil öğretim metot ve yaklaşımları Grammar- Translation Method (GTM) dışında etkili bir şekilde kullanılamamaktadır. GTM ise, dil öğretiminde oldukça yetersizdir.?Türkiye'de yabancı dil öğretimine geç yaşta başlanılmaktadır.?Türkiye'de dil öğretiminde ciddi anlamda materyal sıkıntısı söz konusudur.?Türkiye'de dil derslerinin zorunlu olması, yabancı dil sınıflarını kalabalık hale getirmektedir. Sınıfların kalabalık olması ise dil öğretimini olumsuz yönde etkilemektedir.?Öğrencilerin anadili olan Türkçedeki yetersizlikleri yabancı dil öğretimini olumsuz etkilemektedir.?Programlarda yer alan yabancı dil ders saatleri yetersizdir.?Türkiye'de yabancı dil öğretimi (özellikle ilköğretimde) sınav odaklı yapılmaktadır. Bu durum öğrencilerin okuma, yazma, dinleme, konuşma becerilerinin gelişmesini sınırlamaktadır.Yabancı Dil Öğretimine Yönelik Öneriler?Yabancı dil öğretimi için 15 öğrenciyi aşmayan, gerekli araç-gereç ve materyallerle donatılmış uygun sınıf ortamları hazırlanmalıdır.?Yabancı dil öğretimine ilköğretimde daha erken yaşta başlanılmalı; orta ve yüksek öğretimde ise zorunlu olmak yerine seçimlik hale getirilmelidir.Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Eğitiminin Problemleri, Yabancı Dil Öğretim Metotları, Yabancı Dil Okulları

The general aim of this research is to identify teachers? and instructors? views about the problems experienced in foreign language teaching in Turkey and Foreign Language Schools as a proposal for solution. In the research, firstly, history of foreign language teaching in Turkey and methods and approaches used in foreign language teaching are dealt with the aim of recognize language teaching methods, determine how frequent they are used in Turkey and identify in which environments they could be more efficient. Teachers? and instructors? opinions about foreign language teaching are identified in a scale. For this reason, a scale consisting of Likert type items and open ended questions prepared by the researcher and whose validity and reliability are provided was applied to 120 teachers and instructors teaching in state and private institutions in the provinces of Bursa, Balıkesir, Elazığ, Mersin. In this respect, the research submitting quantitive characteristics, also includes qualitative aspects.In the research, two types of datum are obtained from teachers and instructors about the problems experienced in foreign language teaching in Turkey and foreign language schools as a proposal for solution. Answers given to Likert type items are anaylzed through arithmetic mean and standard deviation. Percentage and frequency techniques are used in the analysis of personal information. In the analysis of teachers? and instructors? opinions according to variables, ?t? and anova test are used. Teachers? and instructors? answers to open ended questions are analyzed with the methods like thematic analysis and interpretation.Analysis results of datum are given under two topics as the problems experienced in foreign language teaching and proposals for solution.The Problems Experienced in Foreign Language Teaching in Turkey?It is hard to mention about a suitable environment for foreign language teaching in Turkey. For this reason language teaching methods and approaches can not be used effectively except Grammar-Translation Method (GTM). However, GTM is pretty insufficient in language teaching.?In Turkey, foreign language teaching starts at late ages.?There is a serious material problem in language teaching in Turkey.?In Turkey, obligation of having language lessons makes foreign language classes crowded. And classes? being crowded affects language teaching badly.?Students? inefficiency with their native language, Turkish, affects language teaching badly.?Hours of foreign language lessons in curriculums are insufficient.?Foreign language teaching is carried out exam focused in Turkey (especially in primary school). This situation limits students? improvement of reading, writing, listening and speaking skills.Foreign Language Teaching Orientated Suggestions?Suitable classroom environments, at most 15 students, equipped with necessary eqjuipment and materials should be arranged for foreign language teaching.?Foreign language teaching should start at earlier ages in primary school, and it should be optional instead of compulsory in secondary and higher education.Key Words: The Problems of Foreign Language Teaching, Foreign Language Teaching Methods, Foreign Language Schools
Teachers? and instructors? views about the problems experienced in foreign language teaching in Turkey and foreign language schools as a proposal for solution
Keywords: Eğitim ve Öğretim