OLOPATADİN OFTALMİK SOLÜSYONUN MEVSİMSEL ALLERJİK KONJONKTİVİT KLİNİĞİ VE GÖZYAŞI IL-4 İLE IL-5 DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - ULAŞ, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2003)
Allerjik konjonktiva hastaliklarının patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Tip I aşın duyarlılık cevabı yanında TH-2 hücrelerinin rol aldığı inflamatuar cevap da kronik allerjik göz hastalıklarının patogenezinde rol oynayabilir. TH-2 sitokinlerinden olan IL-4 ve IL-5 sırasıyla tip I aşın duyarlılık cevabında rolü olan IgE sentezinde ve eozinofılide önemli rol oynar. Çalışmamızda sandviç ELISA yöntemi ile sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubunda ve mevsimsel allerjik konjonktivitli hastalarda mast hücre stabilizatörü ve antihistaminik etkisi olan olopatadin ile 21 günlük tedavi öncesi ve sonrası kapiller tüp ile alman gözyaşı örneklerinde IL-4 ve IL-5 seviyeleri belirlendi. Ayrıca tedavi grubunda tedavi öncesi ve sonrası semptomlar ve bulgular karşılaştırıldı, olopatadin ile ilgili yan etkiler ve ilaç intoleransı soruşturuldu. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tedavi öncesi ve sonrası IL-4 düzeyleri tedavi grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Tedavi grubunda IL-4 düzeyleri, tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı olarak azalmıştı. IL-5 seviyeleri tüm olgularda belirlenemeyen düzeylerdeydi. Semptom ve bulgularda da, benzer şekilde, kontrol grubu düzeylerine inmese de anlamlı olarak tedavi sonrası dönemde düzelme izlendi. Olopatadin ile ilgili yan etki veya intolerans saptanmadı. Sonuç olarak IL-4'ün mevsimsel allerjik konjonktivit patogenezinde önemli rol oynadığı, ayrıca olopatadinin allerjik konjonktivit tedavisinde etkin, yan etkiye neden olmayan, iyi tolere edilebilen bir terapötik ajan olduğu sonucuna varıldı. Ancak IL-4 düzeylerinin kontrol grubu düzeylerine inmemesi, bulgu ve semptomların tam olarak düzelmemesi nedeniyle, olopatadinin mutlak mast hücre stabilizasyonu yapamadığı veya IL-4 'ün salınımının kısmen de olsa histamin dışı nedenlerle olabileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Mevsimsel Allerjik Konjonktivit, IL-4, IL-5, Olopatadin

The pathogenesis of allergic conjunctival diseases is not fully understood and cannot be explained only with type I hypersensitivity reaction. The inflammatory response including TH-2 cells may be an additional mechanism in the pathogenesis of this disease group. TH-2 cells produce the cytokines IL-4 and IL-5 which play important roles in production of IgE and eosinophilia, respectively. Olopatadine is an anti allergic agent which inhibits mast cell mediator release and possesses antihistaminic activity. In this study, tear levels of IL-4 and IL-5 were measured by sandwich ELISA kit using samples from healthy subjects and patients with seasonal allergic conjunctivitis, before and after 21 days treatment of olopatadine. Capillary tubes have been used to collect tears for the measurement of titers of IL-4 and IL-5. Treatment group was also evaluated for the signs and symptoms of the allergic conjunctivitis, side effects and ocular comfort of the drug olopatadine. Tear levels of IL-4 in patients with seasonal allergic conjunctivitis before and after the olopatadine treatment were significantly higher than those in controls (p<0,001 and p<0,01, respectively). In the treatment group, tear level of IL-4 after the treatment was significantly lower than before the treatment IL-4 level (p<0,05). IL-5 level was below the detection level in all samples. Clinical improvement of the signs and symptoms in the treatment group was significant, but did not reach to control level (p<0,05 and p<0,01, respectively). Side effect or intolerance to olopatadine were not observed. In conclusion, IL-4 plays a critical role in the pathogenesis of seasonal allergic conjunctivitis. Olopatadine is a potent and safe therapeutic agent in the treatment of allergic conjunctivitis. IL-4, sign and symptom levels in the treatment group have not been decreased to the control group level, that is why we concluded olopatadine might not absolutely stabilize mast cells or some factors other than histamine might co-induce IL-4 secretion. Key Words: Seasonal Allergic Conjunctivitis, IL-4, IL-5, Olopatadine.
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases