THE ORDEAL OF URBAN WOMEN IN SEARCH FOR IDENTITY IN KATHERINE ANNE PORTER'S THEFT AND FLOWERING JUDAS - Ayyıldız, Nilay Erdem (My University, 2015)
Bu çalışma Katherine Anne Porterın, içselleştirdikleri Ötekilik ve Nesne kimliği olan kentli kadın kahramanlarının öznel kimlik arayışlarını ve toplumlarındaki Özne olma mücadelesini incelemektedir. Çalışmada 20. yüzyılın ilk yıllarının havasını yansıtan ve Amerikada geçen Theft (1929) ve Meksikada geçen Flowering Judas (1929) kentli kadınlar açısından ele alınmıştır. Porter öykülerde, ataerkil düzene göre yetiştirilmiş, ama hızla modernleşen Amerikan toplumunda kendi ayakları üzerinde durabilen, öte yandan tinsel yaşamında yalnız ve mutsuz olan kadın kahramanları betimlemektedir. Yazar, kadın kahramanların mücadelesini anlatırken kimlik arayışlarındaki başarısızlıklarında bütünüyle ataerkil düzeni suçlamaz, onların karakterlerinde de kusurlar bulur. Karakterler bir yanda eğitimli ve ekonomik özgürlük sahibidirler ama düşledikleri yaşam ve gerçeklikleri, toplumsal cinsiyetleri, toplumsal statüleri ve karşı cinsle olan ilişkileri arasına sıkışıp kalmışlardır. Düşlerini gerçekleştirmek için yeteri kadar cesaret ve gerçeklik hissine sahip değillerdir. Dolayısıyla Porter kadın karakterlerin kimlik oluşturmada benzer sıkıntıları yaşadıklarını gösterir.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri