Elazığ İlindeki Gebelere Verilen Eğitimin Etkinliğinin Değerlendirilmesi - Akkuş, İbrahim Halil; Kaya, Ferit; Eren, Semiha; Pirinçci, Edibe; Bulut, İrem; Nayir, Tufan; Atılgan, Rana Betül (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma Elazığ ili merkez ve ilçelerinde yaşayangebelerin eğitim öncesi ve eğitim sonrası gebelikdönemine ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıylayapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Elazığ ili merkez ve ilçelerindeyaşayan gebe dönemindeki kadınlara verilen gebelik ileilgili eğitimin etkinliğini belirlemeye yönelik yapılantanımlayıcı ve müdahale tipi bir çalışmadır. Toplam 340gebeye ön test uygulanmış daha sonra eğitim verilmiş vebir hafta sonra son test uygulanmıştır. Elde edilen verilerSPSS paket programa kaydedilip, istatistiksel analizdeeşleştirilmiş t testi ve Ki-kare testleri kullanılmıştır.Bulgular: Araştırma kapsamına alınan gebelerin yaşortalaması 28.94 ±5.70 yıldır Eğitim düzeyi arttıkçaortalama gebelik sayısı azalmaktaydı (p<0.0001).Gebelerin doğum öncesi bakım alma ortalaması6.31±3.73 idi. Araştırmaya alınan gebelerin bilgi puanortalaması eğitimden önce 13.74±2.99 iken eğitimsonrasında 16.94±1.73 puan bulundu (p<0.0001).Gebelerin bilgi düzeylerinin ölçülmesi için ön ve son testolarak kullanılan 18 sorunun tümünde anlamlı bilgi artışıolmuştur. Araştırmaya katılan gebelere verilen eğitiminonların bilgi düzeyini arttırdığı bulunmuştur.Sonuç: Anne adaylarına yönelik gebelik dönemi ile ilgilibilgi verilmesi hem anne sağlığını hem bebek sağlığınıolumlu yönde etkileyecek önemli bir sağlık müdahalesidir.Bu tür eğitimlerin birinci basamak sağlık kurumlarındaverilmesi koruyucu sağlık hizmetlerinin etkinliğininarttırılabilmesi için önemli bir etken olabilir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Halk ve Çevre Sağlığı; Temel Sağlık Hizmetleri; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri