Covid-19 Sürecinde YouTube’daki Doktor Videolarının WHO ve Türkiye CumhuriyetiSağlık Bakanlığı Söylemleri ile Karşılaştırılması - Baydili, İsmail (My University, 2020)
2020 yılının başalarında dünya çapında hızlı bir şekilde yayılan ve pandemi ilan edilmesine neden olan Covid-19 insanların yaşamlarına büyük oranda etki etmiştir. Çoğu devlet Covid-19 ile mücadele edebilmek için vatandaşlarının sosyal hayatını kısıtlayıcı önemler almak zorunda kalmıştır. Alınan önlemler insanlarda Covid-19’a karşı bir korku ve bu korkuya bağlı bir kaygıya neden olmuştur. Korku ve kaygının etkisinde olan insanlar Covid-19 ile ilgili bilgi elde edebilmek için çeşitli mecralarda bilgi arayışı gerçekleştirmiştir. Bilgi arayanların sıklıkla ziyaret ettiği internet sayfalarından birisi de YouTube’tur. YouTube günümüzün para kazandıran yeni nesil medya platformudur. Videoların izlenme oranları, içerik üreticilerinin kazandıkları paranın ana belirleyicilerinden birisi olduğu için içerik üreticileri genellikle videolarını güncel ve herkesin dikkatini çekecek konulardan oluşturmaktadır. Covid-19’un son dönemin en popüler konularından biri olması, YouTube içerik üreticilerinin de bu konuya eğilmelerini sağlamıştır. Fakat çekilen videoların büyük bir bölümü virüs ile ilgili kulaktan dolma ve hatalı bilgiler barındırmaktadır. YouTube’daki doktor görüşlerinin aktarıldığı videolar ise WHO ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları ile büyük bir oranda örtüşmemektedir. Bu araştırma, YouTube platformundaki doktor görüşlerinin WHO ve Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ile ilgili açıklamalarıyla örtüşüp örtüşmediğini inceleyerek, böylesine önemli bir durumda toplumun bilgi alma ihtiyacını karşılama potansiyelinde olan YouTube’un sağlıklı bilgiye ne kadar ulaştırdığını ortaya koymayı amaçlamıştır.
Keywords: İletişim; Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri