İki Yıllık UnutulanTaşlaşmışve Kopmuş DoubleJStentin Endoskopikve PerkütanYolla Çıkarılması - Ozan, Tunç; Karakeçia, Ahmet; Firdolas, Fatih; Orhan, İrfan (My University, 2015)
Tedavi süresi tamamlandığında çekilmesi gerekliliğinin hastaya bildirilmemesi veya hastanın bu durumdan haberdar olmasına rağmen bu işlem için sağlık kuruluşuna başvurmaması durumunda üriner sistemde unutulan üreteral double J stentler ürolojik vakalarda ender görülmemekte ve ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlar enkrüstasyon,enfeksiyon, migrasyon, hidronefroz ve fragmantasyon durumları olarak sıralanabilirler. Böyle bir durumun gelişmemesi için double j kateter yerleştirilen hastaların bilgilendirilmesi ve takiplerinin dikkatli yapılması önem arz etmektedir. Bu olguda; 2 yıllık unutulmuş, kopmuş ve taşlaşmış double j stentinin endoskopik ve perkütan yolla üriner sistemden çıkarılması anlatılmıştır
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Üroloji ve Nefroloji; Cerrahi