MALUS FLORİBUNDA' SİEBOLD EX. VAN HOUTTE (SÜS ELMASI) 'NİN FİTOKİMYASAL İÇERİĞİ VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - SERTKAYA, DUYGU (Fırat Üniveristesi, 2014)
Malus floribunda' siebold ex. Van Houtte (Süs Elması) 'nin Fitokimyasal İçeriği Ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi Bu çalışmada, Elazığ ilinde toplanan Malus floribunda' siebold ex. Van Houtte'nin ekstraktlarının fitokimyasal içeriği ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Çalışmada DPPH serbest radikal temizleme aktivitesi, flavonoid, resveratrol ve şeker içerikleri, lipit peroksidasyon (LPO), yağ asidi düzeyi, vitamin değerleri, protein, element miktarları belirlendi. Antimikrobial aktivite çalışmaları 13 bakteri, 3 maya ve 2 dermofit türü fungus üzerinde araştırıldı. Sonuçlara göre, in vitro ortamda FeCl grubunda LPO düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek miktarlarda arttığı, meyve ekstraktı ve FeCl2 içeren gruplarda ki LPO seviyelerinin belirli oranlarda azaldığı görüldü. Meyve ekstraktlarının LPO seviyesini düşürücü etkisinin içeriğindeki flavonoid gibi fitokimyasallardan ileri geldiği belirlendi. Meyve örneklerin de ergosterol, stigmasterol, ?-sitosterol ve retinol saptandı. Örneklerde yüksek oranda E vitamini belirlendi. Meyvelerin farklı oranda şeker içerdiği tespit edildi. Ca örneklerde en çok bulunan element olarak tespit edildi. Meyve gruplarında protein miktarı en yüksek 1.68 mg/g olarak belirlendi. Meyve ekstraktları Bacillus megatarium'da en yüksek, Candida tropicalis'te en düşük antimikrobiyal etkiyi gösterdi. Anahtar Kelimeler: Malus, fitokimyasal içerik, antimikrobial aktivite.

The Determination Of Antimicrobial Activities And Phytochemical Contains Of Malus floribunda' siebold ex. Van Houtte In this study, antimicrobial activities and phytochemicel contains of extracts Malus floribunda' siebold ex. Van Houtte which were collected in Elazığ are researched. In the study, the free radical scavenging activity, flavonoid, resveratrol and sugar contents, lipid peroxidation, levels of fatty acid, vitamin values, protein and elements amounts were determined. The antimicrobial activity studies thirteen bacteria, three yeast and two dermatophyte were examined. According to results of the experiment, in vitro medium, it is determined that in FeCl group, LPO amounts increases in a large ration with respect to the control group and LPO levels in groups which includes plant extracts and FeCl2, decreases in certain amounts. The LPO lowering effect of plant extracts were determinated to arising from phytochemicals such as flavonoid. Ergosterol, stigmasterol, ?-sitosterol and retinol were determined in fruits. Vitamin E in the examples were determined high rate. Fruits were found to contain a different levels of sugar. Ca was the highest detected element which was found in the samples. Protein amounts in the samples were determined the highest as 1.68 mg/g. Fruit extracts showed the highest antimicrobial effect on Bacillus megatarium and the lowest antimicrobial effect Candida tropicalis. Key Words: Malus, phytochemical content, Antimicrobial activity.
The determination of antimicrobial activities and phytochemical contains of malus floribunda' siebold ex. van houtte
Keywords: Biyoloji