Dirofilariosisli köpeklerin bazı klinik, hematolojik biyokimyasal ve elektrokardiyogram bulguları - Balıkcı, Engin (My University, 2005)
Doğal olarak Dirofİlaria immitis ile enfekte köpeklerde bazı klinik, hematolojik, biyokimyasal ve EKG bulgularında meydana gelebilecek değişiklikleri ortaya konulması amacıyla, çalışmada 11'i dirofilariosisli ve 11'i sağlıklı, 1-9 yaşlarında değişik ırk ve cinsiyette toplam 22 köpek kullanıldı. Dirofılariosisli köpeklerin kalp ve solunum frekansları ortalamalarında önemli (p<0,05) düzeyde artış, RBC, PCV ve MCV değerleri ortalamalarında önemli derecede (p<0,05) ve Hb değeri ortalamasında önemsiz derecede (p>0,05) düşüş, WBC değeri ortalamasında önemli (p<0,05) düzeyde artış bulundu. Diferansiyel kan tablosuna bakıldığında, nötrofîl sayısında önemli (p<0,05), eozinofıl ve bazofıl sayılarında önemsiz (p>0,05) düzeylerde artış, lenfosit ve monosit sayılarında ise önemli düzeyde (p<0,05) düşüş belirlendi. Venöz kan değerlerinden pH, pCO2 ve pO2 değerlerinde hafif, HCO3 ve BE değerlerinde ise önemli (p<0,05) düzeyde bir düşüş gözlendi. Serum total protein ve glikoz değerlerinde önemsiz (p>0,05), serum üre, ALT, AST, CK ve AP değerlerinde ise önemli (p<0,05) düzeylerde artış bulundu. EKG'de, dirofılariosisli köpeklerin 5'inde ST segmentinde depresyon, 2'sinde PQ intervalinde uzama gözlendi. Sonuç olarak; dirofılariosisli köpeklerin bazı hematolojik, biyokimyasal, venöz kan gazlan ve EKG parametrelerinde değişiklikler olduğu ve bunlarında hastalığın tanı ve prognozunda etkili olabileceği kanısına varıldı.
Keywords: Nötrofil; alyuvarlar; kan kimyası; üre; kan şekeri; elektrokardiyogram; solunum; alanin aminotransferaz; aspartat aminotransferaz; alkalin fosfotaz; hematokrit; hemoglobin; hematoloji; teşhis; köpek; pH; kreatin kinaz; karbondioksit; eozinofil; akyuvarlar; monosit; Dirofilaria; dirofilariyaz; bazofil; oksijen; kan gazları