MEHMET AKİF'İN GELENEKSEL DİN ANLAYIŞINA ELEŞTİRİLERİ I"ASRIN İDRAKİNE İSLAM'I SÖYLETMEK" - Bağlıoğlu, Ahmet (My University, 2016)
\"Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı, Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam'ı\" diyen Akif, içerisinde bulunduğu zaman dilimine İslam'ı söyletmek için çaba sarf eder. Akif'in geleneksel din anlayışını eleştirirken varmak istediği hedef, kitap ve sünnetten uzaklaşan İslam toplumunu tekrar bu iki ana kaynağa döndürmek; dini, bid'at ve hurafelerden arındırmaktır. Akif, dinin taklit bataklığından kurtarılmasını ve selefin örnek alınmasını isterken onlar gibi, yeni meselelerle karşılaşıldığında çözüm bulunması gerektiğini belirtir. Müslümanları içine düştükleri dini, ahlâkî ve kültürel yozlaşmadan ve bunların içtimâî ve siyasî yansımalarından kurtarmaya çalışmak gerekmektedir. Bunun için de din anlayışını yeniden gözden geçirmeye ihtiyaç vardır
Keywords: Din Bilimi