DİB 4-6 YAŞ GRUBU KUR'AN KURSLARINDA EĞİTSEL OYUNLARLA SORUMLULUK DEĞERİNİN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - KAYATUZU, RUKİYE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Oyun, geçmişten beri, insanın zamanını eğlenceli ve kaliteli hale getiren doğal bir uğraşıdır. Oyun her ne kadar çocuklara hitap eden bir faaliyet olsa da yetişkinler de oyun etkinliklerinin içinde bulunmaktadır. Oyun ile insan farkında olmadan birçok beceri ve bilgi edinebilmektedir. Bu nedenle oyunun öğreticilik vasfı göz ardı edilemeyecek niteliktedir. Eğlenceli, motive edici, öğretici, soyut kavram ve olguları somutlaştırıcı gibi özellikleri dolayısı ile oyunlar eğitimde kullanılagelmiştir. Eğitimde kullanılan bu oyunlara "eğitsel oyun" adı verilmektedir. Değerler eğitimi okul öncesi dönemde temelinin atılması gereken bir konudur. Okul öncesinde sağlam bir temele dayandırılan değerler bireyin ilerideki yaşamında olumlu yönde etki edecektir. Okul öncesi çocukları, öğretim malzemesi olan konuyu anında kavrayamayabilir. Bu nedenle onlara öğretim yapılırken gelişim özellikleri ve yaşlarına uygun yöntem ve teknikler kullanılması önem arz etmektedir. Eğitsel oyun yöntemi, okul öncesi için kullanılabilecek en etkili öğretim yöntemlerinden biridir. Değer eğitimi gibi soyut kavramların ve edinilmesi zor becerilerin, eğitsel oyunlar ile öğretimi önemli olmaktadır. 4-6 yaş Kur'an kursları bünyesinde öğrenim gören öğrencilere değerler eğitimi verilmektedir. Çalışmada 4-6 yaş Kur'an kurslarında eğitsel oyunlar ile sorumluluk değerinin öğretimine yönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Elazığ/ Hacı Veysel Demirci 4-6 yaş Kur'an kursunda öğrenim gören 12 öğrenciye, araştırmacı tarafından sorumluluk değerine yönelik tasarlanmış dört eğitsel oyun uygulatılmıştır. Çalışma için veri elde etmek maksadı ile yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Her bir oyunun uygulanması sonrasında öğrenciler ile görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca uygulama sonrasında araştırmacının kendisi ve Kur'an kursu öğreticisi olmak üzere iki gözlemciden de görüşler alınmıştır. Tüm bu görüşmeler NVivo 8 programı ile analiz edilerek temalar oluşturulmuş ve bulgular elde edilmiştir. Verilerin analizi neticesinde öğrencilerin ve gözlemcilerin, eğitsel oyunlar ile sorumluluk değerinin öğretimine yönelik; olumlu, olumsuz ve öneri görüşleri olduğu belirlenmiştir. Olumlu ve olumsuz görüşler, duyuşsal alan ve bilişsel alan olarak iki alt temaya ayrılmaktadır. Mutlu olma, eğlenme, sıkılma, tekrar oynama isteği, yorulma, zorlanma, güzel olma ve oyunları beğenme konusunda duyuşsal alana yönelik çoğu öğrenci olumlu görüş bildirmiştir. Kolayca anlama, amaç ve faydasını bilme, öğrenme ve içeriği hatırlama olarak bilişsel alana yönelik öğrencilerin çoğu olumlu görüş bildirmiştir. Öneri görüşler; oyunun geliştirilmesi, kiminle oynanacağı ve oynama yeri alt temalarından oluşmaktadır. Bu temalar hakkında öğrenciler farklı görüşler bildirmişlerdir. Gözlemciler ise oyunların güzel olduğunu, çoğu öğrencinin oyunlar sırasında çok eğlendiklerini ve sıkılmadıklarını belirtmişlerdir. Bunun yanında oyunların oynanması esnasında sıkılan, yorulan ve zorlanan öğrencilerin de olduğunu gözlemlemişlerdir. Gözlemciler bilişsel alan görüşü olarak; öğrencilerin oyunları hemen anladıklarını ve sorumluluk öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca, gözlemciler, bu tür oyunların her kursta kullanılması gerektiğini bildirmişlerdir. Sonuç olarak eğitsel oyunların, sorumluluk değerinin öğretiminde öğrenciler üzerinde, duyuşsal ve bilişsel olarak olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Bu tür oyunların, değerler eğitiminde daha fazla kullanılması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı, değerler eğitimi, 4-6 yaş Kur'an kursu, sorumluluk değeri, eğitsel oyun

Play has been a natural occupation that has made people's time fun and quality since the past. Although play is an activity that appeals to children, adults are also involved in play activities. People can acquire many skills and information through play without realizing it. Therefore, the educational quality of play cannot be ignored. Games have been used in education due to their features such as being fun, motivating, instructive, and concretizing abstract concepts and facts. These games used in education are called "educational games". Values education is a subject that needs to be established in the pre-school period. Values based on a solid foundation in pre-school will have a positive effect on the individual's future life. Pre-school children may not be able to grasp the subject that is the teaching material immediately. For this reason, it is important to use methods and techniques appropriate to their developmental characteristics and ages while teaching them. The educational game method is one of the most effective teaching methods that can be used for pre-school. It is important to teach abstract concepts such as value education and skills that are difficult to acquire through educational games. Values education is given to students studying in Quran courses for the ages of 4-6. The aim of the study is to examine the opinions of students on teaching the value of responsibility through educational games in Quran courses for 4-6 year olds. For this purpose, four educational games designed by the researcher on the value of responsibility were applied to 12 students studying in Elazığ/ Hacı Veysel Demirci 4-6 year old Quran course. Semi-structured interview method was used to obtain data for the study. After the application of each game, interviews were conducted with the students. In addition, opinions were obtained from two observers, the researcher and the Quran course instructor, after the application. All these interviews were analyzed with NVivo 8 program, themes were created and findings were obtained. As a result of the analysis of the data, it was determined that the students and observers had positive, negative and suggestion opinions on teaching the value of responsibility through educational games. Positive and negative opinions are divided into two sub-themes as affective domain and cognitive domain. Most students expressed positive opinions on being happy, having fun, getting bored, wanting to play again, getting tired, having difficulty, being beautiful and liking the games in the affective domain. Most of the students expressed positive views on the cognitive domain as easily understanding, knowing the purpose and benefit, learning and remembering the content. Suggestion views consist of the subthemes of developing the game, who to play with and where to play. Students expressed different views on these themes. Observers stated that the games were nice, most students had a lot of fun during the games and did not get bored. In addition, they observed that there were students who got bored, tired and had difficulty while playing the games. Observers expressed their views on the cognitive domain as; students understood the games immediately and learned responsibility. In addition, observers reported that such games should be used in every course. As a result, it was seen that educational games had a positive affective and cognitive effect on students in teaching the value of responsibility. It is recommended that such games be used more in values education. Keywords: Religious Education, Presidency of Religious Affairs, values education, 4-6 years old Quran course, responsibility value, educational game
Analysis of student opinions on teaching the value of responsibility with educational games in Qur'an courses for the 4-6 age group of DIB
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Din