Diyabet Oluşturulan Ratlarda Serum Apelin ve Chemerin Düzeyleri - Ufat, Hakan; Ozan, Penbe Sema Temizer; Kocamüftüoğlu, Gonca Ozan (My University, 2016)
Diyabet, insülin sekresyonunun azlığı sonucu metabolik bozukluklara sebep olan yaşam süresi ve kalitesini olumsuz etkileyen bir grup metabolizma hastalığıdır. Çalışmada streptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda glukoz metabolizması ile ilişkisi olduğu düşünülen apelin ve chemerin'in 7, 14 ve21.günlerdeki düzeylerinin saptanması amaçlandı ve apelin, chemerin düzeylerinin diyabet ile ilişkisini saptamak amacıyla da adipokinlerin insülin direnci ve beta-hücrefonksiyonları arasında her hangi bir ilginin olup olmadığı araştırıldı.Çalışmada 5 haftalık Sprague Dawley cinsi 37 erkek rat kullanıldı. Denekler rastgele 2 gruba ayrıldı. I.Kontrol (n=7) grubu olup ratlara standart beslenme uygulandı, II.Diyabet grubu (n=30) olup 65mg/kg intraperitoneal tek doz streptozotosin uygulanmasını takiben 3.günün sonunda kuyruk veninden alınan kanglukoz düzeylerininin 200 mg/dLüzeri olmasının tespiti ile ratlar diyabetik kabul edildi. Diyabetik grupta 3 gruba ayrıldı. 1.Diyabetik grup 7.günde, 2.Diyabetik grup 14.gün ve 3.Diyabetik grup da 21.gün sonunda anestezi altında dekapite edilip, serumları alındı.Kontrol grubuna göre diyabet oluşturulan gruplarda serum apelin, chemerin, insülin, C-peptid, HbA1-C, LDL ve ürik asit parametrelerinde anlamlı olmayan değişiklikler saptandı.Kontrol grubu ile diyabet ve diyabet gruplarının da kendi aralarında anlamlı (P>0.05) bir fark bulunmamasına rağmen diyabet oluşturulan gruplar arasında rakamsal olarak serum apelin, chemerin, insülin, C-peptid, HbA1-C, LDL ve ürik asit düzeylerinin günlere bağlı olarak arttığı tespit edildi ve serum glukoz, glukoz1, HDL, trigliserit, kolesterol, HbA1C düzeylerinde ise anlamlı (P<0.05) bir fark olduğu görüldü. Sonuç olarak diyabette günler ilerledikçeapelin ve chemerin düzeylerindeistatistiksel olarak anlamlı olmayan artışlar saptandı(P>0.05).
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik