FARKLI CERRAHİ TEKNİKLERLE YERLEŞTİRİLEN İMPLANTLARIN PRİMER STABİLİTELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ORAK, BATUR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Ağız diş ve çene cerrahisi klinik pratiğinde diş eksiklikleri dental implant ve implantların taşıyıcılığında yapılan protezler ile giderilebilmektedir. Hem başarılı osseointegresyon için hem de anında yükleme yapabilmek için en önemli koşulların başında primer stabilite gelmektedir. Çalışmamızın amacı yoğun spongiyoz kemik dokusuna sahip ( D3-D4 kemik ) alanlara farklı cerrahi yöntemler uygulayarak yerleştireceğimiz dental implantların primer stabilizasyonlarının değerlendirilmesidir. Bu çalışmada mezbaha hayvanından elde ettiğimiz kemik dokusu, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile dansitometrik olarak değerlendirilmiş ve implant yuvalarının benzer kemik yoğunluğuna sahip bölgelerde oluşturulması sağlanmıştır. Bu planlama doğrultusunda dar çaplı frezleme grubu (n=7), standart frezleme grubu (n=7) ve boyun açıcı frezleme grubu (n=7) olmak üzere 3 farklı cerrahi teknikle dental implantlar yerleştirilmiştir. Yerleştirilen implantlar üzerinde ise biyomekanik testler (yerleştirme ve söküm torku) ve rezonans frekans analizi (RFA) ile primer stabilizasyon değerleri ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümlerin sonuçlarına göre dar çaplı frezleme grubu ve standart frezleme grubunun primer stabilite değerleri boyun açıcı frezleme grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur(p<0.05). Sonuç olarak D3-D4 kemik tiplerinde boyun açıcı frez kullanımının implantın primer stabilitesini azalttığı düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: dental implant, primer stabilite, yerleştirme torku, söküm torku, RFA

In the clinical practice of oral and maxillofacial surgery, tooth deficiencies can be eliminated with dental implants and prostheses made in the carrier of implants. Primary stability is one of the most important conditions for both successful osseointegration and immediate loading. The aim of our study is to evaluate the primary stabilization of dental implants that we will place by applying different surgical methods to areas with dense cancellous bone tissue (D3-D4 bone). In this study, the bone tissue obtained from the abattoir animal was evaluated densitometrically by cone beam computed tomography (CBCT) and implant sockets were created in regions with similar bone density. In line with this planning, dental implants were placed with 3 different surgical techniques: narrow-diameter drilling group (n=7), standard drilling group (n=7) and neck-opening drilling group (n=7). Biomechanical tests (insertion and removal torque) and primary stabilization values were measured on the placed implants by resonance frequency analysis (RFA). According to the results of these measurements, the primary stability values of the narrow-diameter drilling group and the standard milling group were found to be statistically significantly higher than the neck-opening milling group (p<0.05). As a result, it is thought that the use of countersinking burs in D3-D4 bone types reduces the primary stability of the implant. Keywords: dental implant, primary stability, insertion torque, removal torque, RFA
Comparison of primary stabilities of implants placed by different surgical techniques
Keywords: Diş Hekimliği