Uranus 50 döküm alaşımında mekanik özelliklerin geliştirilmesi ve korozyon direncine etkileri - Kaplan, Mehmet; Yıldırım, M. Mustafa (My University, 2002)
Uranüs 50 paslanmaz çelikleri son yıllarda geliştirilen dubleks paslanmaz çelikler grubunun molibdenli dubleks paslanmaz çelikler türündendir. Literatürde, uygun bir ısıl işlem yapmak şartıyla bu çeliklerin birçok servis şartlarında östenitik ve bir kısım östenitik-ferritik paslanmaz çelik tiplerine göre önemli derecede üstünlük sağlayabilecekleri bildirilmektedir. Bu çalışmada, alaşıma su verme işleminden sonra 290-650°C arasında yapılan çökeltme sertleştirmesi işlemi uygulanarak çeliğin mekanik davranışlarının geliştirilmesine çalışılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda elde edilen yüksek akma ve çekme mukavemetleri ile birlikte tokluğun da belirli bir değerde kaldığı gözlenmiştir. Metaller arası bileşiklerin araştırılmasına da yer verilen bu çalışmada ayrıca malzemenin sülfürik asit ortamındaki korozyon direnci de incelenmiş ve sonuçlar CF8 östenitik paslanmaz çelik döküm alaşımı ile karşılaştırmıştır.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler