SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ KİMLİK OLUŞUMLARI İLE DUYGULARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - DEMİR, TAHSİN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları ile duyguları arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımı desenlerinden ilişkisel desen esas alınmıştır. Çalışmanın örneklemini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Bingöl ilinde görev yapmakta olan 281 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sınıf Öğretmeninin Mesleki Kimlik Oluşum/Yapılandırma Bağlam Ölçeği ile Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PANAS) kullanılmıştır. Veri toplama süreci on beş gün arayla iki aşamalı şekilde gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada veri toplanan her bir sınıf öğretmeninden ikinci aşamada on beş gün sonra tekrar aynı veri toplama araçları ile veri toplanmıştır. Toplanan verilerin analizi için Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı 29 (SPSS 29) ve R Analiz Programı kullanılmıştır. Analizler için Bağımsız Örneklemler t testi, Tek Faktörlü Varyans analizi, Pearson Korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları ile duyguları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Veri toplama sürecinin iki aşaması arasında geçen 15 günlük süre zarfında sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmaktayken duyguları arasında istatistiksel farklılık olsa bile anlamlı bir farklılık olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Kadın sınıf öğretmenlerinin erkek sınıf öğretmenlerine göre mesleki kimlik oluşumları noktasında daha yüksek ortalamaya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin duyguları noktasında ise kadın ve erkek sınıf öğretmenlerinin duyguları arasında bir farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. Çalışmada yaş, okutulan sınıf ve mesleki kıdem değişkenlerine göre sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları incelendiğinde anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. Yaş, okutulan sınıf ve mesleki kıdem değişkenlerine göre sınıf öğretmenlerinin duyguları arasında da anlamlı bir farklılık olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kimliklerinin süreç içinde devamlı şekilde değişim geçirerek oluşumuna devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları ile duyguları arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki vardır. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları ile duyguları arasındaki orta düzeyli ilişkiden hareketle duygu durumları ile ilgili destekleyici çalışmalar yapılabilir. Bu konu daha kapsamlı incelenmek üzere boylamsal çalışmalar veya karma yöntem araştırmaları ile ele alınabilir. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları sürekli olarak devam ettiğinden sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumlarına yönelik destekleyici çalışmalar yapılabilir.

This research aimed to examine the relationship between classroom teachers' professional identity formations and their emotions. The research was based on the relational design, one of the quantitative research approach designs. The sample of the study consists of 281 classroom teachers working in Bingöl in the 2023-2024 academic year. The Classroom Teacher's Professional Identity Formation/Construction Context Scale and the Positive and Negative Affect Scale (PANAS) were used as data collection tools in the study. The data collection process was carried out in two stages, fifteen days apart. In the second stage, data was collected from each classroom teacher from whom data was collected in the first stage, fifteen days later, using the same data collection tools. Statistical Program for Social Sciences 29 (SPSS 29) and R Analysis Program were used to analyze the collected data. Independent Samples t test, Single Factor Analysis of Variance, and Pearson Correlation analyzes were performed for analyses. The research revealed that there was a moderate positive relationship between primary school teachers' professional identity formations and their emotions. During the 15-day period between the two stages of the data collection process, it was revealed that there was a significant difference between the professional identity formations of the classroom teachers, and even if there was a statistical difference in their emotions, there was no significant difference. It has been revealed that female primary school teachers have a higher average in terms of professional identity formation than male primary school teachers. Regarding the emotions of primary school teachers, it has been revealed that there is no difference between the emotions of male and female primary school teachers. In the study, when the professional identity formations of primary school teachers were examined according to the variables of age, grade taught and professional seniority, it was revealed that there was no significant difference. It has been concluded that there is no significant difference between the emotions of primary school teachers according to the variables of age, grade taught and professional seniority. It has been concluded that the professional identities of primary school teachers continue to be formed by constantly changing in the process. There is a moderate positive relationship between primary school teachers' professional identity formations and their emotions. Based on the moderate relationship between primary school teachers' professional identity formations and their emotions, supporting studies can be conducted on emotional states. This issue can be addressed with longitudinal studies or mixed methods research to be examined more comprehensively. Since primary school teachers' professional identity formation continues continuously, supportive studies can be carried out for primary school teachers' professional identity formation.
Examining the relationship between primary school teachers' professional identity formation and emotions
Keywords: Eğitim ve Öğretim