KUR'ÂN'DA ÖRNEK GÖSTERİLEN HİKÂYELERİN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ EĞİTİM VE ÖĞRETİMİNE KATKISI - CANAYAKIN, İLKNUR (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kur'ân'da peygamberlerin, bazı önemli şahsiyetlerin ve geçmiş kavimlerin yaşadıkları olayların anlatıldığı hikâyeler, diğer adıyla kıssalar, Kur'ân'ın önemli bir bölümünü kapsamaktadır. Bu durum kıssanın, Kur'ân'ın insanı eğitme metotlarından belki de en önemlisi olmasından ve taşımış olduğu amaçların ehemmiyetinden kaynaklanmaktadır. Kur'ân hikâyeleri özellikle din eğitimi açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Kıssaların ihtiva ettiği mesajlar çocuktan-gencine, gencinden-yaşlısına kadın erkek ayrımı olmaksızın tüm yaş grubundaki insanlar için hayatlarına rehberlik edecek bir özelliğe sahiptir. Çünkü kıssalar genel anlamda bu amaca hizmet etmek için Kur'ân'da anlatılmışlardır. Her biri bir ibret vesikası olan Kur'ân hikâyeleri, özellikle DKAB dersi için çocukların dini açıdan eğitilmesinde, onların belirli ahlaki vasıflarla yetiştirilmesinde önemli bir eğitim materyalidir. Dini açıdan çocukların eğitiminde rol- model olmak, onlara somut örnekler sunmak, onların zihinlerine hitap edecek hikâyeler vasıtası ile konuların sunulması, din eğitimini kolaylaştırıp onun kalitesini artıracağı için dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. İşte bu ve bunun gibi birçok faydayı sağlayan Kur'ân hikâyelerinden istifade etmek DKAB dersinin hedefine ulaşmasını sağlayacak en kestirme yoldur. Bu amaçla çalışmamız, okullardaki DKAB dersini daha renkli hale getirmek, her bir konunun akıllarda kalıcılığını artırmak adına kıssaların sihirli dünyasından en üst seviyede yararlanmanın önemini göstermektir. Bu amaçla İlköğretim ve Ortaöğretim DKAB ders müfredatı bakımından konuların anlatımında ''Hangi konuda hangi Kur'ân hikâyesini anlatabiliriz?'' sorusuna cevap bulmak adına konuların tahlili yapılmıştır. Çünkü her bir Kur'ân hikâyesinde öğrencilere anlatılacak, yararlanılacak bir nokta muhakkak mevcuttur. Bu çalışmanın hedefine ulaşabilmesi için de öğrencilerin gelişim düzeyleri, konuya, kıssa seçimine ve kıssaların öğrencilere sunumuna dikkat çekilmesi hedef edinilmiştir.

In the Quran, the stories of prophets, some important characters and the lives of past tribes, or with a different name tales, take place an important part. This is due to tales of Quran maybe the most important method in educating humans and the importance of the aims that bring within. The stories of Quran have a particularly important position in terms of religious education. The messages it contains have a feature that will guide the lives of people of all age groups without discrimination between men and women from children to young, from young to old. Because tales have been told generally to serve this aim in Quran. The stories of Quran, each of them are examples, are important education materials for raising children with certain moral qualifications and educating them in religious way especially for DKAB course. To be a role model in the education of children in religious terms, to present them concrete examples, to present them with stories to address their minds is an important issue must be taken into account in order to facilitate and increase the quality of religious education. It is the shortest way to get the DKAB course to reach its goal to benefit from these and many other benefits of the stories of Quran. For this aim our study wants to liven up DKAB courses in schools and to show the importance of benefiting from magical world of tales at the highest level for increasing the memorability of every subject. With this aim, in terms of Primary and Secondary Schools DKAB course curriculum, the topics have been analyzed in order to find answer to the question "On which subject we can tell a story from Quran?". Because there is always a point to benefit and a story to tell to the students in every story of Quran. In reaching the goal of this study, attention should be paid to the level of development of the students, to the topic, to the selection of the tale and to presentation of the tales to the students. It should not be forgotten that education is a whole and the student should be embraced with in all aspects and a study plan should be made accordingly.
Example in the Qur'an controversies on religion culture and moral science education and teaching
Keywords: Din