DENEYSEL MİYOKARD İNFARKTÜS OLUŞTURULAN RATLARDA DOKU VE SERUM ALAMANDİN İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - NARÇİÇEĞİ, BİLGE ALKURT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Son yapılan araştırmalar Alamandin ile kardiyovasküler hastalıklar arasında ilişki olabileceğini öne sürmektedir. Mevcut çalışma miyokard infarktüsü oluşturulan ratlarda serum ve doku Alamandin seviyelerinin saptanması ve Alamandin düzeyinin miyokard infarktüs (MI) için yeni bir belirteç olarak rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, 36 adet 12 haftalık Sprague Dawley cinsi erkek sıçan, rastgele seçilerek Grup 1 (Kontrol), Grup 2 (Heparin), Grup 3 (Ghrelin), Grup 4 (MI), Grup 5 (MI+ heparin), Grup 6 (MI+Ghrelin), Grup 7 (MI+ heparin +Ghrelin) gruplara ayrıldı. Tüm gruplardan biyokimyasal analizler için İlk 4 saatte, 12. Saatte, 48. Saatte ve 72. Saatte kan örnekleri alındı. MI oluşturulan ratlarda CKMB ve troponin düzeyleri daha yüksekti. 12. 48. ve 72. saat serum Alamandin değerleri gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır. İlk 4 saat ve 72. Saatteki kalp dokusu Alamandin değerleri gruplar arasında anlamlı fark saptandı. Mevcut çalışma serum alamandin düzeyinin MI oluşturulan ratlarda daha düşük olduğunu göstermiştir. Doku alamandin düzeyi MI oluştrulan ratlarda ilk 4 saatte kontrol grubuna göre yüksek iken 72. Saatte ise kontrol grubuna göre daha düşük saptanmıştır. Alamandin ile kardiyovasküler hastalıklar özellikle akut MI arasındaki ilişkiyi aydınlatabilmek için ileri çalışmalara gerek duyulmaktadır. Anahtar kelimeler: Akut koroner sendrom, kardiyovasküler hastalık, kardiyak marker, alamandin, ghrelin

Recent research suggests that there may be a relationship between Alamandin and cardiovascular diseases. The current study aimed to determine serum and tissue Alamandin levels in rats with myocardial infarction and to investigate the role of Alamandin level as a new marker for myocardial infarction (MI). In the study, 36 12-week-old male Sprague Dawley rats were randomly selected and divided into Group 1 (Control), Group 2 (Heparin), Group 3 (Ghrelin), Group 4 (MI), Group 5 (MI+ heparin), Group 6 (MI+). Ghrelin), Group 7 (MI + heparin + Ghrelin) groups. Blood samples were taken from all groups for biochemical analysis at the first 4 hours, 12th hour, 48th hour and 72nd hour. CKMB and troponin levels were higher in rats with MI. There was a significant difference in serum Alamandin values at 12, 48 and 72 hours between the groups. A significant difference was detected between the groups in heart tissue Alamandin values in the first 4 hours and at the 72nd hour. The current study showed that serum alamandin level was lower in rats with MI. Tissue alamandin levels were found to be higher in rats with MI than in the control group in the first 4 hours, but were lower than the control group at the 72nd hour. Further studies are needed to elucidate the relationship between Alamandin and cardiovascular diseases, especially acute MI. Key words: Acute coronary syndrome, cardiovascular disease, cardiac markers, alamandine, ghrelin
Investigation of the relationship between tissue and serum alamandin in rats with experimental myocardial infarction
Keywords: Aile Hekimliği