HAZAR GÖLÜ (ELAZIĞ) EPİLİTİK DİYATOMELERİNİN TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ - ÇALIŞKAN, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve önemli yüzey su kaynaklarından biri olan Hazar Gölü'nün epilitik diyatomeleri incelenmiştir. Epilitik diyatome florasının incelenmesi sonucunda diyatome çeşitliliğinin oldukça yüksek olduğu ve epilitik diyatomelerin 36 genusa ait 61 tür ile temsil edildiği tespit edilmiştir. Navicula (7 spp.), Epithemia (6 spp.) and Cymbella (3 spp.) en bol bulunan cinslerdir. Tespit edilen bu türlerin önemli bir kısmının kozmopolit türler olduğu belirlenmiştir. Hazar Gölü'nde sentrik diyatomeler Stephanocyclus meneghinianus ve Cyclostephanos dubius ile temsil edilmişlerdir. Hazar Gölü'nde tespit edilen bazı türlerin ekolojik olarak oligotrof karakterli alkali suları tercih eden türler olduğu belirlenmiştir.

In this study, the epilithic diatoms of Lake Hazar, one of the most important surface water resources in the Eastern Anatolian region of Turkey, were investigated. As a result of the examination of the epilithic diatom flora, it was found that the diatom diversity is quite high and the epilithic diatoms are represented by 61 species belonging to 36 genera. Navicula (7 spp.), Epithemia (6 spp.) and Cymbella (3 spp.) were the most abundant genera. In Hazar Lake, centric diatoms were represented by Stephanocyclus meneghinianus and Cyclostephanos dubius. It was determined that a significant proportion of these species were cosmopolitan. It was found that some of the species found in Hazar Lake are ecologically oligotrophic species that prefer alkaline waters.
Taxonomic investigation of epilithic diatoms of Lake Hazar (Elazig
Keywords: Biyoloji