MATRİS KONVERTERDEN BESLENAN SABİT MIKNATISLI SENKRON MOTORUN VEKTÖR KONTROLÜNÜN SAYISAL BENZETİMİ - GÜNDOĞDU, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
Sabit mıknatıslı senkron motor (SMSM) uygulamaları, yarıiletken teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak önem kazanmıştır. Endüstride kullanılan motor sürücü sistemlerine bir alternatif olarak matris konverterler ise bu motorlar için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle 3-fazlı, sinüzoidal akı dağılımlı ve sabit mıknatıslan rotor üzerinde yüzey monteli olan sabit mıknatıslı senkron motor (SMSM) 'un hem geçici hemde sürekli durum için matematiksel modeli kurulmuştur. SMSM 'un kontrol edilmesinde gerekli olan kontrollü güç kaynağı olarak Matris Konverter kullanılmıştır. Bunun için önce Venturini kontrol algoritmasını kullanan ve RL yükünü besleyen matris konverterin Matlab / Simulink ortamında benzetimi yapılmıştır. Matris konvretörden beslenen SMSM 'un kontrol edilmesinde yöntem olarak Vektör Kontrol Yöntemi uygulanmıştır. Ayrıca motorun akım ve hız kontrolörlerinin parametreleri İç Model Kontrol (IMC) yöntemine göre belirlenmiştir. Son olarak, Matlab / Simulink ortamında oluşturulan motor ve matris konverter modelleri birlikte kullanılarak, vektör kontrol yöntemine göre motorun hem elektriksel hem de mekaniksel dinamik cevapları elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Sabit mıknatıslı senkron motor, Matris Konverter, Vektör kontrol
Simulation of vector controlled permanent magnet synchronous motor fed by a matrix converter
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği