KRONİK PELVİK AĞRI SENDROMLU ERKEKLERDE SEMİNAL PLAZMADAKİ SİTOKİN, HS-CRP DÜZEYLERİNİN VE LENFOSİT SUBGRUPLARININ ÖLÇÜMÜ, HASTALIĞIN OTOİMMÜNİTE İLE İLİŞKİSİ VE İKİ AYRI İLAÇ (LEVOFLOKSASİN, LEVOFLOKSASİN+DOKSİSİKLİN) TEDAVİSİNE YANITLARININ İNCELENMESİ - TUYGUN, UĞUR OKTAY (Fırat Üniveristesi, 2008)
Kronik pelvik ağrı sendromu (KPAS) sık konulan ancak etyolojisi tam olarak anlaşılamamış bir hastalıktır. Tanı, hastaların semptomlarına dayalı olup, genellikle uygulanan tedavi kanıtlanmış bir enfeksiyon olmamasına karşın antibiyotik ve anti-inflamatuar ilaçlar ile yapılmaktadır.Bu çalışmada, KPAS'lı hastaların seminal plazmalarındaki tümör nekrozis faktör alfa (TNF-?), interlökin 4 (IL-4 ), interlökin 6 (IL-6), interlökin 8 (IL-8 ), sensitif crp (hs-crp) düzeylerinin, tanı ve tedavideki önemi ile levofloksasin, levofloksasin+doksisiklin tedavisine yanıtlarını belirlemeyi amaçladık.KPAS'lı 37 erkek hastadan semen örnekleri alındı. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı .Grup-1'de bulunan 20 hastaya levofloksasin (500 mg/gün), Grup-2'de bulunan 17 hastaya levofloksasin-doksisiklin (levofloksasin 500 mg./gün ve 200 mg/gün) tedavisi 4 hafta süre ile verildi.Seminal plazma tümör nekrozis faktör alfa (TNF-?), interlökin 4 (IL-4), interlökin 6 (IL-6), interlökin 8 (IL-8 ) düzeyleri ELISA yöntemi ile, hipersensitif crp(hs-crp) düzeyleri Nefalometrik yöntemle ölçüldü. Tedavi bitiminden sonra KPAS'lı hastalarda semen sitokin düzeyleri tekrar ölçüldü. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası kronik prostatit semptom indeksi (KPSİ) ile değerlendirildi. Her iki grup tedavi öncesi ve sonrası KPSİ ve sitokin düzeylerine göre karşılaştırıldı.Tedavi sonrasında, Grup-1'de bulunan hastaların KPSİ ve sitokin düzeylerinde azalma saptandı.ancak bu azalma KPSİ (20,9±1,99-12,8±4,12) ve sensitif crp (hs-crp) (0,2±0,12-0,15±0,01) için anlamlıydı (p<0,05). Tedavi sonrasında, Grup-2'de bulunan hastaların KPSİ ve sitokin düzeylerinde azalma saptandı .ancak bu azalma KPSİ (20,5±1,97-11,8±3,79) ve sensitif crp (hs-crp) (0,21±0,150,16±0,1) için anlamlıydı (p<0,05).Tedavi sonrası KPSİ ve sitokin düzeyleri arasında gruplar arasında anlamlı fark yoktu.Seminal plazma sensitif crp (hs-crp) düzeyi ölçümleri, KPAS'lı hastaların antibiyotik tedavisinden fayda görebilecek olanların belirlenmesinde yardımcı olabilir ve gereksiz uzun süre antibiyotik kullanımını önleyebilir.Anahtar kelimeler: Kronik pelvik ağrı sendromu, interlökin, hs-crp, levofloksasin, doksisiklin

Chronic pelvic pain syndrome (CPPS) is a common diagnosis, but the etiology of the disease is poorly understood. Diagnosis usually depends on the symptoms of the patients and treatment mainly focuseson antiinflammatory medications and antibiotics although there is an absence of a documented infection. In this study, we aimed to assess the importance of seminal plasma tumor necrosis factor alpha (TNF-?), interleukin 4 ( IL-4 ), interleukin 6 (IL-6), interleukin 8 (IL-8), hypersensitive-crp levels in the diagnosis of CPSS and the response of levofloxacin and levofloxacin+doxycycline treatment İN CPPS patients.Pretreatment semen samples from 37 men with CPPS were obtained. The patients are divided in to randomized groups. The treatment (Group-1) with 20 patients received levofloxacin (500 mg/day) and the Group-2 with (17 patients) received levofloxacin+doxycycline (500mg/day and 200 mg/day) for 4 weeks. TNF-?, IL-4, IL-6, IL-8 levels were measured in the seminal plasma by ELISA and hs-crp level was measured by Nephelometric method. After treatment, seminal plasma levels of these cytokines was measured again in men with CPPS. The patients are evaluated with chronic prostatic symptom index (CPSI) before and after the treatment. After the treatment both groups were compared according to CPSI and cytokine levels.After the treatment, a decrease was determined in CPSI and cytokine levels in group-1 but it were significant in CPSI (20,9±1,99-12,8±4,12-) and hs-crp (0,21±0,150,16±0,1) level (p<0,05). After the treatment, a decrease was determined in CPSI and cytokine levels in group-2 but it were significant in CPSI (20,5±1,97-11,8±3,79) and hs-crp (0,21±0,150,16±0,1) level (p<0,05). After the treatment, was determined in CPSI and cytokine levels in two groups it weren?t significant in CPSI and cytokine levels (p<0,05).Seminal plasma hs-crp level measurements may help to determine which CPPS patients would benefit from the antibiotic therapy and may prevent unnecessary long time antibiotic use.Key words: Chronic pelvic pain syndrome, interleukin , hipersensitive-crp, levofloxacin, doxycycline
The measurement of seminal plasma cytokine, hs-CRP levels and lymphocyte subgroups in men with cpps, and determining the relationship of the disease with autoimmunity and the investigation of the response to two drugs treatment (Levofloksacine, Levofloksacine-Doxycycline )
Keywords: Üroloji