Köpek İdrar ve Plazma Örneklerinde Canine Adenovirus (CAV) Antijeninin ELISA ile Araştırılması - Şahna, Kezban Can; Aslan, Öznur (My University, 2015)
Köpeklerde adenovirus (CAV) enfeksiyonlarının varlığı yönünden Türkiye'de sadece serolojik veriler bulunmaktadır. Bu çalışma ile ülkemizdeki köpeklerde CAV antijen tespiti yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, sağlıklı görünümlü, değişik ırk, yaş ve cinsiyette, farklı köpeklerden 36 adet idrar ve 36 adet plazma örneği toplanmıştır. CAV antijen tespiti için ticari ELISA kiti kullanılmıştır. İdrar örneklerinde antijen tespiti yapılamazken 36 plazma örneğinin 3 adedinde (% 8.3) pozitiflik saptanmıştır. CAV antijen pozitifliği ile ırk, yaş ve cinsiyet arasında istatistiksel fark bulunamamıştır (p?0.05). Bu çalışma köpeklerde CAV antijen varlığının Türkiye'deki ilk bildirimidir
Keywords: Mikrobiyoloji; Veterinerlik