OKUL KÜLTÜRÜNÜN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ (BATMAN İLİ ÖRNEĞİ) - KAYA, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Okullar, insanları hayata hazırlar ve toplumun yetişmiş insan ihtiyacını karşılar. Okullarda verilen eğitim-öğretim süreci bireyi ve toplumu yakından ilgilendirir. Okullarda verilen eğitim-öğretim sürecinin başarılı geçmesi ile insanlar hayatta başarılı olur. Toplumun nitelikli eleman ihtiyacı karşılanır. Okullarda verilen bu eğitim-öğretim sürecinin etkililiği okulun kültürü ile yakından ilgilidir.Güçlü kültüre sahip okullarda, öğretmenler ve öğrenciler arasında sıkı bir diyalogun olduğu görülür. Öğrenciler, öğretmenlerini, arkadaşlarını, okulu ve dersleri severler. Bu sevgi ortamı başarıyı getirir. Öğrenciler günün aktif bölümünün üçte birini okulda geçirir. Eğer öğrenci okulu sevmiyorsa, derslerinde başarısız olacağı gibi günün büyük bir kısmını mutsuz geçirir. Bu durum öğrencinin başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.Önceleri öğrenci başarısının, yalnızca öğrencinin sosyo-ekonomik düzeyi ve zekâ düzeyi ile ilişkili olduğu düşünülüyordu. Zamanımızda anlaşılmıştır ki öğrenci başarısı üzerinde en büyük etkenlerden biri de okul kültürüdür. Güçlü kültüre sahip okullarda, fakir olmasına rağmen başarılı öğrencilerin yetiştiği gözlemlenmektedir. Bu durum bizlere, okulun öğrenci üzerindeki etkisinin ne kadar büyük olduğunu göstermektedir.Bu araştırmada ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerine bağlı olarak okul kültürlerini tespit etmek ve okul kültürünün öğrenci başarısı üzerindeki etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Batman ilindeki bütün ilköğretim okulları oluşturmaktadır. Örneklemini ise Batman il merkezindeki 15 ilköğretim okulu oluşturmaktadır. Örneklem grubuna ?Okul Kültürü Ölçeği? uygulanmış ve yapılan analizlerde şu sonuçlara ulaşılmıştır:Araştırma sonuçlarına göre okul kültürünün iletişim faktörü ile öğrenci başarısı arasında olumsuz yönde bir ilişkinin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuca göre okullarda iletişim arttıkça okul başarısı düşmektedir. Bunun sebebi, iletişimin artması ile öğretmenlerin birbirine bağlılığının artması ve bu durumun öğretmenlerin mesleklerini özveri ile yapmalarını engellemesi olabilir. Karara katılım ve mesleksel destek faktörleri ile öğrenci başarısı arasında olumlu yönde bir ilişki bulunmaktadır. Yani öğretmenlerin okul içerisinde alınan kararlara katılmaları onların mesleklerinde daha verimli olmalarını sağlamaktadır ve öğretmenler birbirinden gördüğü desteği samimi bulmaktadır. Yönetsel destek faktörü ile öğrenci başarısı arasında olumsuz yönde bir ilişki bulunmaktadır. Öğretmenlerin yönetsel destekten hoşlanmamasının sebebi, yöneticilerin destek amacı ile yaptığı eylemlerin öğretmenler tarafından tehdit olarak algılanması olabilir.

The schools that prepare the people to their life and meet professional people required for community. Education is given in the schools effects closely to individual and community. If the education given in school is efficient, the people will be successful. Because of it, the professional people are educated.The schools that have strong culture, close relationship is seen in between students and teachers. The students like their teachers, their friends and their lessons, so this like supplies the success. The students spent one their time in three at the schools. If the student does not like its school, not only will not it successful in school but also it will spend their time unhappily. This effects to success of student.Previously, known that success of students are interested in only degree of socio economic and their intelligence, but not understood that the most reason on the success is the school culture. Although some students are poor, they are very successful in the strong culture school and this situation show us how effective is school love on success.A survey has prepared to determine school culture related to views of teachers primary schools and determine effects of school culture on the success. The survey has been done in 15 schools in batman. There are 336 teachers in these schools.?School Culture Survey? was applied to group of sampling and this survey shows us following results: According to results of this survey communication factor of school culture effects to success of school negatively so if communication increases, success of school decreases. Because of this relationship of teachers increase by more communicate and therefore the teachers can loss their ambitions. Joining to decision and professional education effects positively to success of students so when the teachers join the decisions about the school, they work effectively and the teachers trust more each others. Managerial support factors effect negatively to success of students because the students do not like managerial support that the teacher see like a threat.
The effect of school culture on the students? achievement (The case of Batman provincial)
Keywords: Eğitim ve Öğretim