ALT EKSTREMİTE AKUT DERİN VEN TROMBOZU SONRASI GELİŞEN ASEMPTOMATİK PULMONER EMBOLİ TANISINDA VENTİLASYON / PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİ VE MULTİDETEKTÖR BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ'NİN KARŞILAŞTIRILMASI - YÜCEDAĞ, EFLATUN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Derin Ven Trombozu (DVT) her yıl 1000 kişiden 1'inde ortaya çıkan yaygın bir hastalıktır. Hastalığın seyri sırasında % 30 mortaliteye sahip pulmoner trombomboli (PTE) gelişebilir. PTE sistemik venöz sistemde oluşan pıhtıların pulmoner vasküler yatağa göçü ile ortaya çıkan klinik tabloya verilen isimdir. Akut DVT sonrası ortalama %40-60 oranında asemptomatik PTE görülmekte ve bu durum sessiz klinik seyir nedeniyle fark edilmemektedir.PTE'de tanı yöntemi olarak D-dimer, EKG, arteriyel kan gazı analizi, akciğer grafisi, multi detektor bilgisayarlı tomografi (MDBT), manyetik rezonans (MRI), MR anjiografi, Ekokardiyografi, ventilasyon/perfüzyon (V/P) sintigrafisi, pulmoner anjiografi gibi tetkikler yapılabilir.Bu çalışmamızda akut alt ekstremite DVT'una bağlı gelişen asemptomatik PTE tanısında hala günümüzde önemli bir yer tutan V/P sintigrafisi ile son yıllarda kullanılmaya başlanan MDBT'nin sensitivite ve spesifitesini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışma alt ekstremite akut DVT nedeniyle kliniğimize yatırılarak tedavisi planlanan 25 hastada gerçekleştirildi. Gebeler, nüks DVT vakaları, müracaat esnasında semptomatik PTE tablosu olanlar, vena kava'ya uzanım gösteren trombüsü olanlar, önceden geçirilmiş PTE öyküsü olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalarda DVT tanısı renkli doppler USG ile konulup, D-dimer testiyle teyit edildi. Hastalara yatışının 1.ve 8. günlerinde V/P sintigrafisi ve MDBT yapılarak asemptomatik PTE varlığı araştırıldı.Çalışma sonucunda PTE açısından asemptomatik olan 25 DVT hastasının 24'ünde D-dimer normalin üstünde ölçüldü. MDBT ile 10 hastaya PTE tanısı konuldu. Akut DVT'ye bağlı % 40 oranında asemptomatik PTE geliştiği tespit edildi. MDBT tanı değeri açısından V/P sintigrafisinden daha faydalı bulundu.Anahtar Kelimeler Derin ven trombozu, pulmoner emboli, ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi, multi detektör bilgisayarlı tomografi.

Deep vein thrombosis (DVT) which occurs in about 1 per 1000 persons per year is a common disease. During course of the disease, pulmonary thromboemboli (PTE) having 30% mortaility rate may develop. PTE named due to migration of clots formed in systemic venous system to pulmonary vascular bed is a clinical table. After acute DVT, asymptomatic PTE is seen about 40-60% and this situation can not be discovered because of silent clinical course.The diagnostic methods such as D-dimer, ECG, arterial blood gase analysis, chest x-ray, multi-detector computed tomography (MDCT), magnetic resonance imaging (MRI), MR angiography, Echocardiography, ventilation/perfusion (V/P) scintigraphy, pulmuner angiography are used for PTE.In this study, we aimed to compare sensivity and spesifity of MDCT recently used extensively and of V/P scintigraphy formerly used for diagnosis of asymptomatic PTE developed from acute lower extremity DVT. The study was carried out 25 patients who were admitted to our clinic and treated for lower extremity acute DVT. Pregnants, and cases with recurrent DVT, presence of symptomatic PTE during admission, thrombosis extending to vena cava, and history of passed PTE were excluded from the study. DVTs in patients were diagnosed by color doppler, and confirmed by D-dimer test. After patients?s admission, V/P scintigraphy and MDCT were used to detects asymptomatic PTE at 1st and 8 th day of the admission.At the end of the study, D-dimer was measured as higher in 24 of 25 patients with asemptomatic PTE. 10 patients were diagnosed by MDCT. Development of asymptomatic PTE related to acute DVT was determined as 40%. In terms of diagnostic value, MDCT was found more usefull than V/P scintigraphy.Key Words Deep vein thrombosis, pulmonary embolism, ventilation-perfusion scintigraphy, multi detector computerized tomography.
Comparison of ventilation / perfusion and multi- detector computerized tomography in asemptomatic pulmonary embolism diagnosis after developed lower extremity deep vein thrombosis
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi