YÜZDÜRME TANKINDA SINIRLANDIRILMIŞ ÇEVRESEL UYARI TEKNİĞİNİN (FLOTATİON-REST) FUTBOLCULARIN FİZİKSEL, FİZYOLOJİK VE PSİKOLOJİK TOPARLANMA PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - KAVURAN, KORHAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Ağır antrenmanların ve futbol maçlarının performansı negatif yönde etkilediği bilinmektedir. Günümüzde futbolcuların yorgunluklarının giderilmesi için çeşitli toparlanma yöntemleri kullanılsa da henüz etkili bir yöntem bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışmamızda plyometrik antrenman sonrası Flotation-REST'in futbolcuların fiziksel, fizyolojik ve psikolojik toparlanma parametreleri üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya Bitlis ilinde amatör ligde futbol oynayan ve düzenli antrenman yapan 20-26 yaş arasında 24 futbolcu katıldı. Kontrol (n=12) ve yüzme (n=12) grubu olmak üzere iki grup oluşturuldu. Gruplara plyometrik antrenman yaptırıldıktan sonra kontrol grubu video izletilerek dinlenmeye alınırken yüzme grubuna ise Flotation-REST uygulandı. Yöntemin toparlanma üzerine etkisi, nabız, kan parametreleri (laktat, kortizol, testosteron, miyoglobin, kreatin kinaz, lökosit, IL-6, TNF-alfa), performans ve psikolojik algı parametreleri üzerinden değerlendirildi. Kan parametrelerinin analizinde otoanalizörler ve Elisa yöntemi kullanıldı. Çalışmamızda, Flotation-REST'in nabız, laktat, kreatin kinaz, miyoglobin, kortizol ve IL-6 seviyelerine olumlu etkilerinin olduğu belirlendi. Bulgularımız Flotation-REST uygulamasının rectus femoris, tibialis anterior, gastrocnemius ve aşil tendonunun ağrı düzeylerini düşürerek toparlanmayı hızlandırdığını göstermektedir. Sporcular Flotation-REST'in genel olarak ağrılarında azalma hissettiklerini ve performanslarının arttığını belirtmişlerdir. Ayrıca Flotation-REST'in kontrol grubuna göre yüzme grubunun sürat (30 m), çeviklik ve itme kuvveti performanslarını olumlu olarak etkilediği görüldü. Çalışmamız Flotation-REST'in futbolcuların toparlanma parametreleri üzerine etkisinin değerlendirildiği ilk çalışma olma özelliğindedir. Sonuçlarımız, Flotation-REST'in futbol kulüpleri tarafından yeni bir toparlanma yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışmamız, yöntemin geliştirilerek aktif olarak kullanılabilmesine yönelik çalışmalara ışık tutması bakımından önem taşımaktadır.

It is known that heavy training and football matches affect performance negatively. Although various recovery methods are used to relieve the fatigue of football players, there is no effective method yet. Therefore, in our study, we aimed to investigate the effect of Flotation-REST on the physical, physiological and psychological recovery parameters of football players. Football players, who play in the amateur league in the Bitlis, divided into control (n=12) and Float (n=12) groups. After plyometric training, Flotation-REST was applied to the float group. The effect of the method on recovery was evaluated on heart rate, blood parameters (lactate, cortisol, testosterone, myoglobin, creatine kinase, leukocytes, IL-6, TNF-alpha), performance and psychological parameters. Autoanalyzers and Elisa method were used in the analysis of blood parameters. In our study, it was determined that Flotation-REST had positive effects on heart-rate, lactate, creatine kinase, myoglobin, cortisol, IL-6 levels. Our findings show that Flotation-REST application accelerates recovery by reducing the pain levels of rectus femoris, tibialis anterior, gastrocnemius and Achilles tendon. Football players stated that Flotation-REST generally reduced their pain and increased their performance. It was observed that Flotation-REST had a positive effect on the speed (30m), agility and thrust performances of the Float group. Our study is the first to evaluate the effect of Flotation-REST on the recovery of football players. Our results show that Flotation-REST can be used as a new recovery method. Our study is important in terms of shedding light on the studies on the development and active use of the method. Keywords: Football; Fatigue; Recovery; Plyometric training; Flotation-REST.
Investigation of the effect of restricted environmental stimulation technique (Flotation-REST) in a flotation tank on physical, physiologi?cal and psychological recovery parameters of football players
Keywords: Spor