ANTRENÖR ADAYLARININ SPORTİF PERFORMANSINDA MÜZİĞİN ETKİSİ - BULUT, KADER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sportif performansı oluşturan bileşenler göz önünde bulundurulduğunda, geliştirilmesi zor ve zaman alan birçok faktör vardır. Müziğin hem psikolojik hem de fizyolojik etkilerinin sportif performansı arttırabileceğini düşünerek gerçekleştirdiğimiz bu çalışmamızda; antrenör adaylarının sportif performansında müziğin etkisi araştırılmıştır. Araştırmaya Doğu Anadolu illerinde bulunan spor bilimleri fakültesi ve spor bilimleri meslek yüksekokullarında 2021-2022 eğitim yılı içerisinde öğrenim gören toplam 2979 antrenör adayından 638'i gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak katılımcılara tarafımızca hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu', Sportif Uygulamalarda Müziğin Etkisi Ölçeği (SUMEÖ) ve Mükemmel Performans Ölçeği (MPÖ-YS) kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı ile yapılmış olup, istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde yaş, sınıf, branş türü, müzik türü, ses düzeyi değişkenleri ile motivasyon, fiziksel güç ve performans alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu gözlemlenirken cinsiyet değişkeninde anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç olarak; antrenör adaylarının sportif performansında müziğin etkisinin yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Sportif Performans, Müzik

Considering the components that make up sportive performance, many factors are difficult and time-consuming to develop. In this study, which we carried out considering that both the psychological and physiological effects of music can increase sportive performance; The effect of music on the sportive performance of coach candidates was investigated. 638 of a total of 2979 candidate coaches studying at the faculties of sports sciences and vocational schools of sports sciences in the Eastern Anatolian provinces in the 2021-2022 academic year participated voluntarily. The 'Personal Information Form' prepared by us for the participants, the Effect of Music on Sports Practices Scale (SUMEÖ), and the Perfect Performance Scale (MPÖ-YS) were used as data collection tools. The analysis of the data was made with the SPSS 22.0 package program, and the level of significance was accepted as p<0.05 in statistical analysis. When the research findings were examined, it was observed that there was a statistically significant difference between age, class, branch type, music genre, sound level variables, motivation, physical strength, and performance sub-dimensions, but no significant difference was observed in the gender variable. In conclusion; It has been seen that the effect of music on the sportive performance of the coach candidates is high. Key Words: Coach, Sportive Performance, Music
The effect of music on sportive performance of coach candidates
Keywords: Spor