MEDULA SİSTEMİNDE BLOCKCHAİN UYGULAMASI - ÇEVİK, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2024)
Medula (Medikal Ulak) Sistemi günümüz sağlık endüstrisi içinde çok önemli bir yere sahiptir. Sistem kendi içerisinde raporlama, e-reçete, HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi), e-medical ve e-eczane ilaç sistemini barındırmaktadır. Tüm bu sistemler güvenlik ve gizlilik ihlaline açık olup; içinde barındırdığı verilerin güvenliğinin sağlanması hasta mahremiyeti ve sosyal güvenlik kurumu ödemeleri gereğince zorunludur. Medula Sistemi'ne karşı sürekli siber saldırılar gerçekleşmektedir. Gerçekleştirilen siber saldırılar e-imza, e-raporlama, e-eczane sistemlerinin yetkisiz kişilerin eline geçmesine neden olacaktır. Bu ise hasta verilerinin değiştirilmesine neden olabileceğinden hem hastanın hayatının tehlikeye girmesi hem de devletin maddi zarara uğraması demektir. Bu çalışmada Blokzincir kullanılarak Medula Sistemi'ni daha güvenilir, kontrol mimarisi daha özgün, hasta etkileşim gücü daha hızlı ve gerek ilaç gerek medikal altyapısına ulaşımın daha ekonomik hale getirilmesi planlanmıştır. Blokzincirin üstün özelliklerinden yararlanılarak Medula Sistemi'nin sağlık sistemine daha güvenilir, daha ekonomik, daha ergonomik bir altyapı sağlayacağı öngörülmektedir.

The Medula (Medical Messenger) System has a very important place in today's healthcare industry. The system includes reporting, e-prescription, HIS (Hospital Information Management System), e-medical, and e-pharmacy drug systems. All these systems are open to security and privacy violations; Ensuring the security of the data it contain is mandatory by patient privacy and social security institution payments. There are constant cyber attacks against the Medula System. Cyber attacks will cause e-signature, e-reporting, and e-pharmacy systems to fall into the hands of unauthorized persons. This may cause patient data to be changed, thus endangering the patient's life and causing financial loss to the state. This study is planned to make the Medula System more reliable, its control architecture more unique, its patient interaction power faster, and access to both medicine and medical infrastructure more economical by using Blockchain. It is anticipated that the Medula System will provide a more reliable, more economical, and more ergonomic infrastructure to the healthcare system by taking advantage of the superior features of Blockchain.
Application of block chain technology to Medusa System
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol