BETON KÜP NUMUNELERİNİN DİYAGONAL YARMADA-ÇEKME YÜKLEMESİ ALTINDA BOYUT ETKİSİNİN LİNEER OLMAYAN KIRILMA MEKANİĞİ PRENSİPLERİYLE İNCELENMESİ - GÖR, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Betonun çekme dayanımını değerini dolaylı yollardan belirlemek için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri de yarma deneyleridir. Yarma deneylerinde numune boyutları, kullanılan agrega tipine, karışım oranlarına, yükleme şeridinin genişliği, kalınlığı ve yapıldığı malzeme sonuçları büyük oranda etkilemektedir. Literatürde silindir yarma deneyleri üzerine yapılan birçok çalışma mevcutken küp-yarma deneyleri ile ilgili yeterli çalışma yapılmamış olup küp yarma deneylerinin diğer mukavemet değerleri ile olan ilişkisi pek incelenmemiştir. Sunulan bu çalışmada; ilk önce betonun küp yarmada-çekme dayanımı üzerine (özellikle diyagonal küp-yarma mukavemeti) malzeme ve numune boyutu parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Betonda kırılma mekaniğinde boyut etkisine göre; numune boyutları arttıkça mekanik mukavemette düşüşler meydana gelmektedir. Tüm bu düşünceler ele alınarak yapılan bu tez çalışmasında maksimum agrega çapı 4mm, 8mm, 16mm olan ve uygun beton karışımları ile hazırlanmış 50mm, 100mm, 200mm'lik numuneler üzerinde betonun diyagonal çekme dayanımında boyut etkisi Boyut Etkisi Kanunu (BEK) yaklaşımlarına göre incelenmiştir. Çalışmalar sonucunda boyut etkisi ile dayanımın değiştiği gözlemlenmiş olup sonuçlar tablo ve grafik olarak gösterilmiştir.

One of the methods commonly used in order to indirectly determine the concrete tensile strength value is the splitting tests. In the splitting tests, the specimen size, the type of aggregate and the mix proportions, and the width, thickness and material of the loading line affect the results considerably. Although there are many studies available on the cylinder splitting tests in the literature, there have not been satisfactory studies done on the cube-splitting tests, and the relation between the the cube-splitting tests and other strength values has hardly been analyzed. In this study, the effect of the material and sample size parameters on the concrete tensile strength (especially the diagonal cube-splitting strength) in the cube-splitting has been analyzed in the first place. According to the size effect in concrete fracture mechanics, some decreases occur in the mechanical strength as the size of the sample increases. In this study done by taking all the afore-mentioned ideas into account, the effect of size on the diagonal tensile strength of concrete has been analyzed on the 50mm, 100mm, 200mm samples which have 4mm, 8mm, 16mm maximum aggregate diameters, and which have been prepared with proper concrete mixture according to the Size Effect Law (SEL) approaches. At the end of the analyses, it has been observed that the strength changes with the size effect. The results have been shown with tables and figures.
Investigation of size effect in diagonal?spliting cube tests by nonlinear fracture mechanics theory
Keywords: İnşaat Mühendisliği