GERİ DÖNÜŞÜM NOKTALARININ HARİTA ÜZERİNDE MOBİL CİHAZLAR KULLANILARAK BELİRLENMESİ - ERDOĞAN, EZGİ MELDA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen hızlı nüfus artışı, endüstriyel gelişmelerin artması ile birlikte üretim ve buna bağlı olarak tüketimin artması, kentleşmenin fazlalaşması gibi faktörler neticesinde katı atık problemleri büyük bir sorun halini almıştır. Doğal kaynaklarımızın hızla tükenmesi, doğanın tahribatının üst düzeylere çıkması, küresel ısınma gibi problemlerle karşı karşıya olan dünyamızda geri dönüştürülebilir atık konusu da önemli bir yere sahiptir. Bu sorunlar gün geçtikçe boyutunu artırarak devam etmektedir. Bu sebeple geri dönüştürülebilir atıkların aktif, düzenli ve sistemli bir şekilde bertaraf edilmesi üzerinde yaşadığımız ve bizden sonraki nesillere bırakacağımız doğa için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu çalışmada amaç geri dönüştürülebilir atıkların toplama noktaları olan geri dönüşüm kutularının lokasyonlarını insanlar için daha ulaşılabilir hale getirerek çevre kirliliğine alternatif bir çözüm üretmektir. Bu kapsamda çalışmada geri dönüşüm noktalarının konum bilgisi kullanılarak bir harita oluşturulmuştur. Oluşturulan harita uygun yazılım geliştirme programlarına aktarılarak mobil bir uygulama geliştirilmiştir. Geliştirilen mobil uygulama, kullanıcının geri dönüşüm kutularının konumlarına akıllı telefonlar ile ulaşma imkânı sunmaktadır. Bu sayede küresel bir sorun olan geri dönüştürülebilir atık probleminin birey olarak üstümüze düşen kısmında daha aktif bir rol alınması sağlanacaktır

Solid waste problems have become a major problem as a result of factors such as rapid population growth, increased industrial developments, increased production and consumption, and increased urbanization in our country as well as all over the world. The issue of recyclable waste also has an important place in our world, which is faced with problems such as the rapid depletion of our natural resources, the increasing destruction of nature and global warming. These problems continue to increase in size day by day. For this reason, the active, regular and systematic disposal of recyclable waste is an issue that needs to be taken into consideration for the nature we live on and that we will leave to the next generations. The aim of this study is to produce an alternative solution to environmental pollution by making the locations of recycling bins, which are the collection points for recyclable waste, more accessible to people. In this context, a map was created using the location information of recycling points. A mobile application was developed by transferring the created map to appropriate software development programs. The developed mobile application allows the user to access the locations of the recycling bins via smartphones. In this way, we will be able to take a more active role in our part as individuals in the recyclable waste problem, which is a global problem
Locating recycling points on the map using mobile devices
Keywords: Jeodezi ve Fotogrametri