ORTAÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ YÖNTEMİ - Yıldız, Zafer (Fırat University, 2012)
Din öğretimi, günlük hayattan kopuk, ezbere dayalı ve öğretmen merkezli olduğu yönünde eleştirilere muhatap olmaktadır. Öğretim yöntem ve tekniklerinin din öğretiminde etkin bir şekilde kullanılması bu eleştirileri azaltacaktır. Örnek olay incelemesi yöntemi, problem içeren bir örnek olay üzerinde öğrencilerin konuşmaları ve öneriler sunmaları yoluyla öğrenmenin gerçekleştiği bir öğretim yöntemidir. Bu yönüyle yöntemin din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde kullanılması, düşünen, sorgulayan, araştıran bireylerin yetişmesine, din öğretimin öğrenci merkezli olmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı örnek olay incelemesi yönteminin ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde yararlanılması gereken bir yöntem olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmada ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatında yer alan yedi öğrenme alanından inanç, ibadet ve ahlak öğrenme alanlarına ait örnek ders işlenişleri sunulmaktadır. Örnek olay incelemesi yönteminin din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bütün öğrenme alanlarında uygulanmasının, yöntemi kullanmak isteyen öğretmenlere bir fikir vermesi açısından yararlı olacağı düşünülmektedir.
The Case Study Research Method in the Religious Culture and Moral Knowledge Lesson of Secondary Education
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları