Malatya örneği düzleminde tarihsel süreç içerisinde alevî toplumunca dinî-sosyal otorite olarak kabul gören dedeliğe günümüz alevîliği'nin bakış açısı - Özdemir, Şuayip (My University, 2008)
Dedelik, Alevîliğin günümüze kadar ulaşmasında önemli rol oynayan ve bu geleneğin sosyal ve dinî yapılanmasında temel bir öneme sahip olan bir kurumdur. Tarih boyunca Alevîler üzerinde önemli bir fonksiyon üstlenen dedelerin Alevîliğin yaşatılması için ne kadar gerekli olduğu, dedelerin aynı soydan gelmesinin ne derece zorunluluk taşıdığı ve dedelerin eğitilmelerinin gerekliliği araştırmamızın problemlerindendir. Araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Alevî vatandaşlarımızın dedelere bakış açılarını çeşitli yönleri ile ele alan bu araştırmanın amacı, Alevî vatandaşlarımızın dedelerle ilgili görüşlerini ortaya çıkarmak, dedelerden beklentilerini tespit etmek ve dedelerin eğitimi ile ilgili öneriler geliştirmektir.
Keywords: Folklor