ALLİL, SİKLOPROPİL ALKOLLER VE 1,5 HEKZADİEN-3-01'LERİNİN SENTEZİ VE TÜREVLERİ - SERVİ, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bu çalışmada, çıkış maddesi olarak değişik allil sübstitüe olmuş klor metil oksiranlar kullanılarak allil, siklopropil alkoller ve 1,5-hekzadien-3-orierin sentezi için iki farklı yöntem kullanılmıştır. THF içinde lig ile yapılan reaksiyonlarda 1,5-dien-3-o1'ler yanında doymamış siklik alkollerde meydana geldi. Oysa metanol içinde Na ile yapılan reaksiyonlarda ise sadece 1,5-dien-3-ol'ler meydana gelmiştir. Saflaştırma işlemleri indirgenmiş basınçta destilasyon ve kromatografik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen alkollerin kırılma indisi, yoğunluk, kaynama noktası gibi fiziksel özellikleri tayin edilmiş ve değişik türevleri hazırlanmıştır. Bileşiklerin yapıları JH-NMR (60-200 MHz), 13C-NMR (62.5 MHz) ve İR gibi spektroskopik yöntemler kullanılarak karakterize edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Epiklorhidrin, Allil, Siklopropil alkoller ve l,5-dien-3-ol.
Synthesis and derivatives of allyl, cycloprophyl alcohols and 1,5-hexadien-3-01s
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry