Preeklampsili Gebelerde Kan Basıncının Düzenlenmesi ve Anksiyetenin Azaltılmasında Müziğin Kullanımı - Yüksekol, Özlem Doğan; Baser, Muruvvet (My University, 2021)
Preeklampsi birçok organı etkileyen, gebeliğe özgü ve maternal mortalite ve morbiditeye neden\rolan bir durumdur. Preeklampsinin önlenmesi ve tedavisinde erken tanı ile etkin hemşirelik\rbakımı önemlidir. Özellikle kan basıncının artması ve hastanede olma, uygulanan tedaviler ve\rbebeği için endişe gibi faktörler nedeniyle oluşan anksiyetenin kontrolü hemşirelik bakımının\rparçasıdır. Günümüzde etkin bir baş etme yöntemi olarak kullanılan müziğin pek çok sağlık sorunu\rüzerinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada preeklamptik gebelerin kan\rbasıncının düzenlenmesinde ve anksiyete ile baş etmelerinde, bağımsız bir hemşirelik uygulaması\rolarak kullanılan müziğin etkisi değerlendirilmiştir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Müzik; Hemşirelik