TERÖR KAYNAKLI İÇ GÖÇ: NUSAYBİN'DEN MARDİN'E GÖÇ EDENLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - SARI, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2020)
PKK terör örgütünün çatışma ortamını kırsaldan kentlere taşıması hem toplum hem de kamu güvenliği açısından tehlike arz etmiştir. Bu dönemde can ve mal güvenliği kalmayan, yaşam imkânları kısıtlanan insanlar göç etmek mecburiyetinde kalmışlardır. Hendek/barikat eylemleri nedeniyle yaşanan göç her ne kadar can güvenliği tehlikesini ortadan kaldırmış olsa da, aslında farklı birçok probleminde ortaya çıkmasına neden olmuştur. Çalışma, hendek/barikat eylemleri nedeniyle göç etmek zorunda kalan insanların yaşadıklarını ve hissettiklerini sosyolojik açıdan anlamayı ve açıklamayı amaçlamaktadır. Hendek/barikat eylemleri nedeniyle göç etmek zorunda kalan insanların yaşadıklarına ışık tutmayı amaçlayan bu çalışma, olaylar nedeniyle Nusaybin'den Mardin'e göç edenler arasından 380 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Bu 380 kişiye 67 sorudan oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Çalışma neticesinde elde edilen görüşme verileri de ayrıca değerlendirmeye alınmıştır. Çalışma sonucunda, göç etmek zorunda kalan insanların maddi-manevi yönden, konut bulma açısından ve psikolojik bakımdan ciddi anlamda çok büyük sorunlar yaşadıkları bulgularına ulaşılmıştır. Göç edenlerin, genel anlamda yaşananların sorumlusu olarak PKK terör örgütünü gördükleri saptanmıştır. Yaşanan olayların kişilerin gerek siyasi görüşlerinde, gerek hayata bakış açılarında, gerek yaşam standartlarında kısacası hayatlarının birçok alanında büyük değişikliklerin yaşanmasına neden olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca göç edenlerin büyük çoğunluğunun, çatışmalar sona erdiğinde ve yaşam koşulları normale döndüğünde eski yerleşim yerlerine geri dönmek istediği anlaşılmıştır.

The PKK terrorist organization's moving the conflict environment from rural to urban areas posed a danger both to society and public security. People who had no life and property security, and whose living opportunities were restricted, had to migrate. Although the migration due to ditch / barricade actions eliminated the danger of life safety, it actually caused to appear many different problems.The study aims to understand and explain the lives and feelings of people who had to migrate due to ditch / barricade actions. This study, which sheds light on the lives of people who had to migrate due to ditch / barricade actions, was carried out with 380 people among those who migrated from Nusaybin to Mardin due to the events. A questionnaire consisting of 67 questions was applied to these 380 people. The interview data obtained as a result of the study were also evaluated. As a result of the study, it was found that people who had to migrate had serious problems in terms of material and moral aspects, finding housing and psychologically. It was determined that the immigrants saw the PKK terrorist organization as the responsible for the general events. It has been observed that the incidents caused great changes in people's political views, perspectives, and living standards, in short, in many areas of their lives. It was also understood that the vast majority of the immigrants wanted you to return to their old settlements when the conflict ended and the living conditions returned to normal.
Internal migration due to terrorism: A research on emigrates from Nusaybin to Mardin
Keywords: Sosyoloji