Cüce Hamsterlerin (Phodopus roborovskii) Genital Dokularında Androjen Reseptör Lokalizasyonu - Gür, Fatıh Mehmet; Timurkaan, Sema; Baygeldı, Saıme Betül; Ozkan, Zaıt Ender; Kanmaz, Yeşim Aslan; Gençer, Berrin Tarakçı; Gür, Hatice Emel (My University, 2018)
Androjenler hedef dokulardaki etkilerini esas olarak androjen reseptör (AR) aracılığıylagösterirler. Bu çalışmada dişi ve erkek cüce hamster genital dokularında ARlokalizasyonu araştırıldı. Mevcut çalışmada 6 adet dişi, 6 adet erkek hayvan kullanıldı.Anestezi sonrası, çalışılacak dokular, hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırılarak %10’luktamponlu nötral formalinde tespitin ardından parafine gömüldü. Kesitler, mikrodalgaışınımlı “antijen retrieval” tekniği uygulandıktan sonra immunohistokimyasalyöntemlerle boyandı. AR pozitif immunboyanma testis, kaput epididimis, prostat bezi vevezikula seminalis dokularında yalnızca hücre çekirdeklerinde gözlenirken, ovaryum veovidukt dokularında hücrelerin bir kısmında sitoplazmada bir kısmında ise çekirdektegözlendi. Cüce hamster erkek ve dişi genital dokularındaki AR lokalizasyonu, diğertürlerle benzerdi. Genital dokularda AR varlığı, androjenlerin bu dokular için elzemolduğu görüşünü desteklemektedir.
Keywords: Biyoloji; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Androloji; Anatomi ve Morfoloji; Zooloji