HELYUM ATOMUYLA LİTYUM MOLEKÜLÜ ARASİNDAKİ ESNEK OLMAYAN SAÇİLMA OLAYİNİN İNCELENMESİ - TURMUŞ, TÜNAY (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada zamana bağlı kuantum dalga paketi metodu üç boyutta He+Li2(?,j)?He+Li2(?',j') reaksiyonuna uygulandı. Bu metod zamana bağlı Schrödinger denkleminin çözümüne dayanmaktadır. Zamana Bağlı Schrodinger denklemi bir başlangıç değer problemi olup Fourier Grid metodu kullanılarak çözülür. Bununla birlikte, dalga fonksiyonunun potansiyel enerji yüzeyi üzerindeki yayılımı kompleks Chebychev polinomları cinsinden bir açılımla yapılır. Dalga fonksiyonunun yayılımı süresince Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerinde tekrarlanan etkisinin hesaplanması gerekmektedir. Bireysel kuantum seviyeleri arasındaki geçiş olasılıkları ve üretim kanalındaki dağıtımlar çarpışma enerjisinin geniş bir aralığında toplam açısal momentumun J=0 değeri için hesaplanmıştır. İntegral tesir kesitlerinin hesaplanması için bütün J ? 0 değerleri için geçiş ihtimaliyetleri basit J-Shifting yaklaşımı ile belirlenmiş, elde edilen integral tesir kesitlerinden ya da Uniform J-Shifting yaklaşımı kullanılarak reaksiyon hız sabitleri elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: İnelastik Saçılma, Hamiltonyen Operatörü, Geçiş İhtimaliyetleri, Tesir Kesitleri, Hız Sabitleri.

In this thesis, time dependent wave packet method has been applied to the He+Li2 (?,j)?He+Li2 (??,j?) reaction in three dimensional (3D). The method used is based on the solution of time dependent Schrodinger equation. The Time Dependent Schrodinger equation which is an initial value problem is solved by means of Fourier Grid methods. However, the time dependent propagation of the wave packet on a potential energy surface is accomplished by an expansion in terms of modified complex chebychev polynomials. The propagation requires repeatedly operation of the Hamiltonian operator on the wave function. Transition probabilities among the state-to-state Quantum levels and distributions in the production channel have been calculated for total angular momentum J=0 in a broad range ofcollision energies. For the calculation of integral cross-sections, the transition possibilities forall J?0 reaction probabilities have been determined by the means of simple J-Shifting Approach and the reaction rate constans have been obtained J-Shifting and Uniform-JShifting Approximations.Keywords: Inelastic Scattering, Hamiltonian Operation, Transition Probabilities, Cross SectionsRate Constant.
The investigation of inelastic scattering between helium atom and lithium molecule
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği