SIÇANLARDA, PREPUBERTAL DÖNEMDE OLUŞTURULAN EPİDİDİMAL OBSTRÜKSİYONUN; TESTİSTE, ANDROJEN RESEPTÖR DAĞILIMI VE SEMİNİFER TUBUL GELİŞİMİNE ETKİSİ - GÜR, FATİH MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışma; postnatal gelişim döneminde sıçan testisindeki androjenreseptör (AR) dağılımını tespit etmek ve prepubertal dönemde oluşturulanepididimal obstrüksiyonun; testise ve testisteki AR dağılımına etkisini incelemekamacıyla yapılmıştır.15 günlük yaştaki, yavru sıçanlar rastgele bir şekilde ligatür ve kontrolgrubu olarak ikiye ayrıldı. Laparatomi yapılan kontrol grubu sıçanlar ile çift taraflıolarak korpus epididimisleri bağlanan ligatür grubu sıçanların testisleri 21, 35, 56,90, 120 günlük yaşlarda alınarak Bouin solüsyonunda tespit edildi ve parafinegömüldü. 5 ?m kalınlığında kesilen dokular; hematoksilen-eozin, P.A.S., üçlüboyama ve mikrodalga ışınımlı antijen retrieval protokolü kullanılarakimmunohistokimyasal yöntemlerle boyandı.Seminifer tubul çapında ve bazal membran kalınlığında artış, germinalepitel kalınlığında azalma, spermatidlerin azlığı ve çok çekirdekli spermatidlerinvarlığıyla karakterize ilk histolojik değişiklikler 56 günlük ligatür grubundaşekillendi. 90 ve 120 günlük ligatür guruplarında; spermatogenik hücrelerinhemen hemen tamamı yok olmuştu. Seminifer epitel Sertoli hücrelerindenoluşuyordu. AR immunboyanma kontrol grubu sıçanların tümünde; peritubulermiyoid hücreler, perisitler, Sertoli hücreleri ve Leydig hücrelerininçekirdeklerinde gözlenirken, spermatogenik hücrelerde gözlenmedi. Ligatür grubusıçanların immunboyanma özellikleri Sertoli hücreleri hariç kontrol grubuylaaynıydı.Sonuç olarak prepubertal dönemde oluşturulan epididimal obstrüksiyonun;seminifer tubullerde ilerleyici dejeneratif değişikliklere yol açtığı vespermatogenik hücre yokluğuyla karakterize ileri derecede dejenerasyonlarıngörüldüğü seminifer tubullerdeki Sertoli hücre çekirdeklerinin, ARimmunboyanma göstermediği tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Androjen reseptör (AR), immunohistokimya,epididimal obstrüksiyon, testis, sıçan.

The aim of this study was to investigate; androgen receptor (AR)distribution in the rat testis in postnatal developing stages and the effects ofepididymal obstruction in prepubertal rats on the testes and AR distribution in thetestis15 days of age, the young rats were divided at random in to groups forepididymal ligation or sham operation. In group ligation the corpus epididymideswere ligated bilaterally, in group sham only laparatomy operation was performed.Both groups were sacrificed at 21, 35, 56, 91, 128 days. The testes were removed,fixed in Bouin?s fixative and embedded in paraffin wax. The tissues weresectioned at 5 ?m and stained with haematoxylin-eosin, P.A.S., Crossman, andusage of microwave stimulated antigen retrieval technique forimmunohistochemistry.The initial histological changes in the testes of ligated animals, observed at56 days, included; an increased, diameter of the seminiferous tubule and thicknessof the basal membrane, decreased thickness of the germinal epithelium, depletionof spermatids and presence of multinucleate spermatids. In 90 and 120 daysligation groups; germ cells greatly reduced in number and seminiferousepithelium was composed mainly of Sertoli cells. All of the sham groups rats ARimmunostaining was detected in the nuclei of peritubular myoid cells, pericytes,Sertoli cells, and Leydig cells, but not in germ cells. Immunostaining properties ofligation group?s rats were same with shame group except Sertoli cells.3Consequently; after prepubertal epididymal obstruction, progressivedegenerative alterations occurred in the seminiferous tubules and seminiferoustubules that showed extensive degeneration of the seminiferous epithelium withloss of virtually all members of the germ cell population, the nuclei of Sertoli cellswere not AR immunostaining.Key words: Androgen receptor, immunohistochemistry, epididymalobstruction, testis, rats.
The effects of prepubertal epididymal obstruction upon the seminifer tubul development and androgen receptor distributtion of the rat testis.
Keywords: Veteriner Hekimliği