KUMARİN İÇERİKLİ POLİMERLERİN SENTEZİ SPEKTROSKOPİK VE DİELEKTRİK ÖZELLİKLERİ - BEZGİN, FERİDE (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada ilk olarak, etil 4-kloroasetoasetat'ın rezorsinol ile reaksiyonundan 4-klormetil-7-hidroksi kumarin sentezlendi. Sentezlenen bu bileşik ile ticari olarak hazır alınan 4-metil-7-hidroksi kumarin ve 4-fenil-7-hidroksi kumarinin metakriloilklorür ile açilleme reaksiyonundan kumarin yan gruplu metakrilat monomerleri sentezlendi. Homopolimerler, kopolimerler ve graft kopolimerlerin hazırlanmasında serbest radikalik polimerizasyon veya atom transfer radikal polimerizasyon metodları kullanıldı. Sentezlenen polimerlerden biri olan poli(4-klormetil-2-oxo-2H-kromen-7-il metakrilat) üzerinde dietanolaminle değişik oranlarda modifikasyon yapıldı.Yapı karakterizasyonunda ağırlıklı olarak FT-IR, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Polimerlerin, termal davranışları karşılaştırmalı olarak DSC ve TGA ile ölçüldü ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldı. Ortalama molekül ağırlıkları ve polidispersiteleri GPC aletiyle ölçüldü.Sıcaklık ve frekansın bir fonksiyonu olarak polimerlerin dielektrik davranışları incelendi ve yapılarıyla ilişkilendirildi. Polimerlerin spektroskopik özellikleri UV-Vis ve floresans spektroskopileriyle araştırıldı. Floresans spektroskopisiyle emisyon ölçümleri üzerine çözücü polarlığının etkisi araştırıldı. Ubbellohde viskozimetresi kullanılarak kopolimerlerin viskozite ölçümleri yapıldı. Elde edilen sonuçlardan intrinsink viskoziteleri hesaplandı. Farklı ısıtma hızlarındaki bozunma eğrilerinden yararlanılarak Flyn-Wall-Ozawa metoduna göre makrobaşlatıcı ve graft kopolimerlerin termal bozunmaya yönelik aktivasyon enerjileri hesaplandı. Kumarinin dimerleşme özelliğinden yararlanılarak kumarin uçlu polimer fotodimerleştirildi.Poli(4-klormetilkumarin metakrilat) ve poli(4-fenilkumarin metakrilat)'ın termal degradasyonu, vakum altında oda sıcaklığından 500oC' ye kadar programlı ısıtılarak yapıldı. Degradasyon sıcaklığında uçucu oda sıcaklığında uçucu olmayan ürünler FT-IR, NMR ve GC-MS ile belirlendi. Soğuk halka fraksiyonun (CRF)'nin önemli ürünleri; 4-metil-7-hidroksi kumarin, 4-klormetil-7-hidroksi kumarin ve monomerleridir.

In this study, first, the 4-chloro methyl-7-hydroxy coumarin was synthesized by reaction of ethyl 4-chloroacetoacetate with resorcinol. The methacrylate monomers bearing coumarin side group were synthesized from acylation reaction of methacryloyl chloride with 4-methyl-7-hydroxy coumarin and 4-phenyl-7-hydroxy coumarin, which are received commercially. The preparation of homopolymer, copolymer and graft copolymers were prepared by radical polymerization or atom transfer radical polymerization (ATRP) methods.The modification of poly (4-chloromethyl-2-oxo-2H-chromen-7-yl methacrylate), which is one of polymers synthesized was performed with diethanolamin in different ratios.The FT-IR, 1H and 13C-NMR techniques for structural characterization were used mainly. The thermal behavior of polymers was measured by DSC and TGA, results were compared with each other. The average molecular weights and the polydispersities of polymers was measured by GPC technique.Dielectric behavior of polymers was investigated as a function of temperature and frequency and associated with their structures. The spectroscopic properties of polymers were investigated by UV-Vis and fluorescence spectroscopies. The effect of solvent polarity on emission measurements was investigated by fluorescence spectroscopy. The viscosity measurements of copolymers were carried out by using Ubbelohde viscosimeter. Their intrinsic viscosity from experimental results was determined. The activation energy for thermal degradation of macroinitiator and graft copolymers was calculated according to the method of Flynn-Wall-Ozawa by using decomposition curves in different heating rations. Coumarin ended PMMA was dimerized by using photodimerization property of coumarine.The thermal degradation of poly[4-methyl-7-hydroxy coumarin] and poly[4-chloro methyl-7-hydroxy coumarin] was investigated by programmed heating from ambient temperature to 500 oC under vacuum followed by the product collection. The cold ring fraction (CRF) of products volatile at degradation temperature but not at ambient temperature was identified by FT-IR, NMR, GS-MS. Based on degradation, the major products of CRF are 4-methyl-7-hydroxy coumarin, 4-chloro methyl-7-hydroxy coumarin and their monomers.
Synthesis of polymers containing coumarin spectroscopic and dielectric properties
Keywords: Kimya