MATEMATİK DERSİNDE AKILLI TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN TUTUMLARININ İNCELENMESİ - DEMİR, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı matematik dersinde akıllı tahta kullanımına ilişkin ortaokul öğrencilerinin tutumlarını ve görüşlerini farklı değişkenlere göre incelemektir. Araştırmada tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir il merkezinde, 2017-2018 eğitim öğretim yılının II. döneminde öğrenim görmekte olan, sınıflarında akıllı tahta bulunan ve en az bir kez akıllı tahta kullanmış 381 ortaokul öğrencisinden meydana gelmektedir. Araştırmada hem nicel hem nitel veriler toplanmıştır. Nicel verilere ulaşmak amacıyla Tataroğlu ve Erduran (2010) tarafından geliştirilen "Matematik Dersinde Akıllı Tahtaya Yönelik Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Nitel verileri toplama sürecinde öğrencilere bir adet açık uçlu sorudan oluşan anket yöneltilmiştir. Nicel verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca, etki büyüklükleri hesaplanmış ve güç analizi yapılmıştır. Nitel veriler ise içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre matematik dersinde akıllı tahta kullanımına ilişkin ortaokul öğrencilerinin tutum düzeylerinin kararsızım seviyesinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, ortaokul öğrencilerinin matematik dersinde akıllı tahta kullanımına ilişkin tutumlarının cinsiyet ve en çok kullanılan teknolojik alet v değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Bulgulara göre, ortaokul öğrencilerinin matematik dersinde akıllı tahta kullanımına ilişkin tutumlarının sınıf seviyesi değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, 5. sınıf öğrencilerinin tutumlarının hem 6. hem de 7. sınıf öğrencilerinin tutumlarına göre anlamlı şekilde yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, 6. sınıf öğrencilerinin tutumlarının 5, 7, ve 8. sınıf öğrencilerine göre anlamlı şekilde düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ulaşılan bir diğer sonuç, öğrencilerin matematik dersinde akıllı tahta kullanımına ilişkin tutumlarının matematik başarısı değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığıdır. Ortaokul öğrencilerinin matematik dersinde akıllı tahta kullanımına ilişkin görüşleri "öğrenmeye etki, derste kullanım, motivasyon, tutum, teknik özellikler, sınıf ortamındaki problemler, boş ve ilgisiz cevap" olmak üzere 7 tema altında toplanmıştır. Belirlenen temalara yönelik öğrencilerin olumlu, kısmen ve olumsuz kategorilerinde görüş belirttikleri saptanmıştır. Ulaşılan bulgular bağlamında, matematik derslerinde akıllı tahtanın kullanımıyla ilgili öğretmenlere, okul yöneticilerine, eğitim politikacılarına ve gelecekte çalışmalar yapacak araştırmacılara öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Akıllı tahta, matematiğe yönelik tutum, matematik eğitimi, ortaokul öğrencileri

The purpose of the research is to study secondary school students' attitudes and views on using smart board in maths lessons in terms of various variables. The scanning model was used in the research. The study group of the research consists of 381 secondary school students who were having education in second term of 2017-2018 education year in a city center from Eastern Anatolia Region of Turkey. Both qualitative and quantitative datas were collected in research. "Attitude to Smart Boards on Mathematics Scale" by Tataroglu and Erduran (2010) was used to reach quantitative data. A questionnaire including on open ended question was conducted to students in the process of collecting qualitative data. Independent samples t-test and one way variance analysis (ANNOVA) were used to analyze the quantitative data. Also influence quantity was calculated with content analysis. According to research results, secondary school students' attitude on smart board using in math class showed "I'm on the fence" level. In research, secondary school students' attitudes on smart board using in maths class showed no significant difference by considering gender and technological tool variants. The results show that 5th grade students' attitudes are significantly high compared to both 6th graders' and 7th graders' attitudes. Also, it was observed that 6th grade students' attitudes are significantly low compared to 5th, 7th and 8th graders. vii Another result in research is that students' attitudes on smart board using in math class significantly differentiates according to maths success variable. Secondary school students' opinions about smart board using in maths class were summed up as seven themes "effect on learning, usage in class, motivation, attitude, technical features, problems in classroom, irrelevant and meaningless answer". It was concluded that, according to these themes students had opinions in positive, partially and negative categories. In the context of results, it was offered suggestions to teachers, school managers, education politicians and researchers who will make studies in future, about smart board using in maths class. Key Words: Smartboard, attitudes towards maths, maths education, secondary school students.
The research of the attitudes of secondary school students regarding the usage of smart board in maths lessons
Keywords: Eğitim ve Öğretim