ŞEYH GÂLİB DÎVÂNINDA ZAMAN - YERLİKAYA, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Şeyh Gâlib, Dîvân şiirinin son büyük temsilcisidir. Sembolizmdeki başarısı doruk noktaya ulaşmıştır. Onun şiirlerindeki gizi çözebilmek çok kolay değildir. Şiirlerindeki anlamın arka perdesini görebilmek için, sadece sözcüklerin anlamına bakmak yetmez. Sözcüklere, Klasik şiir geleneğindeki mazmunların kullanımından daha ötede anlamlar yüklemiştir.Zaman kavramı, oldukça soyut ve anlaşılması güç bir kavramdır. Bu kavram, dilde de birçok sözcükle karşılanmıştır. Bu çalışmada, Gâlib'in zaman ifade eden sözcüklere, kelime anlamı dışında nasıl anlamlar yüklediği üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda metin içerisindeki anlamı doğrultusunda zaman ifade eden sözcükler değerlendirilmiştir. Bu çalışmada zaman ifade eden kavramların ve sözcüklerin Gâlib tarafından nasıl algılandığı değerlendirilmeye çalışılmıştır.Anahtar Sözcükler : Dîvân Şiiri, Şeyh Gâlib, sembolizm, zaman,

Şeyh Galib is the conclusive advanced representative of the Classical Ottoman Poetry. He achieved the peak point concerning the usage of symbolism. Apprehending the mystery in his poetry would not be a simple work. Just analyzing the explanations of the words that are used would not be efficient to find out the genuine, entire meaning. He loads far more than traditional poetical connotative meanings to the words that he used.?Time? is a concept, which is highly abstract and hard to apprehend. The time concept is covered with many words in linguistics. In this work, the connotative meanings of the words that Galib used in terms of the time concept are stressed. Also, the words which metaphorically signify ?time? through the overall inference of his work are examined. This study covers how the words and concepts that signify ?time? are perceived by the author Şeyh Galib.Key Words: Classical Ottoman Poetry, Şeyh Galib, symbolism, time.
Time, concept in Şeyh Galib?s Poetical works
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı