Erkeklerin Babalığa İlişkin Görüşleri - Yıldırım, Büşra Nakış; Altan, Rukiyye Yıldız; Yılmaz, Hatice Büşra; Tüfekci, Aysel (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı erkeklerin babalığı nasıl tanımladıklarını, babalığa dair görüşlerini etkileyen faktörlerin neler olduğunu ve kendi babalık rollerine dair algılarını derinlemesine incelemektir. Araştırmada nitel yöntemlerden temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 0-6 yaşları arasında çocuğu olan 12 baba oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Babalarla yapılan görüşmeler çevrim içi ortamda gerçekleştirilmiş olup kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler tematik analizi sonucunda, babaların babalığa dair görüşleri üç ana tema altında toplanmıştır: babalığın sosyal-kültürel bağlamı, babalık ve aile yaşantısı, babalık ve toplumsal cinsiyet. Araştırmaya katılan babalar çocuk bakımında anne ve babanın görevlerinin ayrı olduğunu düşünerek çocuk bakımında cinsiyet faktörünü vurgulamışlardır. Babalık ve aile yaşantısına ilişkin baba çocuk ilişkisini, kendi babaları ile olan ilişkilerine değinerek ifade eden katılımcılar kendi babalarından gördükleri babalığı daha çok eski zamanlarda yaşanan maddi ve manevi sıkıntılara, örf ve adetlere, babalarının eğitim durumuna dayandırmışlardır. Katılımcılar, babalığa yönelik sorumluluklara ilişkin maddi ve manevi sorumluluklara dikkat çekmişlerdir. Ayrıca babalık kavramına ilişkin toplumsal cinsiyet kavramı çerçevesinde de çeşitli görüşler sunmuşlardır. Bu sonuçlardan hareketle babaların, çocuk gelişimine katkılarının önemini vurgulayan ve çocuk bakımında aktif rol almalarını teşvik eden eğitim programları düzenlenebilir. Babaların rol model aldıkları ya da reddettikleri babalık tarzlarını daha yakından inceleyen çalışmalara yer verilebilir.
Keywords: Babalık; Baba-çocuk ilişkisi; Babalık algısı