The effect of short-term antidepressant treatment on serum levels of nesfatin-1, nitric oxide and ghrelin in patients with major depressive disorder - Algül, Sermin; Erman, Fazilet; Kara, Bilge; Kara, Murat; Erman, Orhan (My University, 2013)
Amaç: Son zamanlarda yapılan çalışmalar majör depresif bozukluğu (MDB) olan hastalarda nesfatin-1, nitrik oksit (NO) ve ghrelin hormonlarının önemli etkilere sahip olduğunu göstermiştir. MDB tedavisinin etkinliğinde nesfatin-1, nitrik oksit ve ghrelinin olası rollerini anlamak için depresif hastalarda bu parametrelerin kısa ve uzun dönem venlafaksin tedavisindeki etkileri değerlendirilmelidir. Gereç ve Yöntem: Toplam 60 kişi (20 MDB hastası, 40 sağlıklı kontrol) çalışmaya dahil edildi. Venlafaksin (3 ay boyunca günde 225 mg) hastalara verildi. Açlık kan örnekleri çalışmanın başlangıcında ve 3 ayın sonunda alındı. Biyokimyasal parametreler, serum nesfatin-1, nitrik oksit ve ghrelin düzeyleri analiz edildi. Bulgular: Üç aylık tedavi sonunda hastaların prognozu HAM-D ölçeği ile değerlendirildi, 36.6±1 den 15.9±0.6 (P=0.04)’e doğru iyileşmeler gözlendi. MDB hastalarında tedavi sonrasında nesfatin-1 (P=0.001) ve ghrelin (P=0.001) düzeyleri anlamlı oranda azalırken, nitrik oksit düzeyi (P=0.04) anlamlı oranda artmıştır. Sonuç: Venlafaksin tedavi sonrasında HAM-D ölçeğindeki ilerlemeye ek olarak nesfatin-1’in azalarak nitrik oksitin ise artarak normal değerlere doğru düzelmesi tedavi cevabının değerlendirilmesinde önemli bir kriter olabilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Psikoloji; Psikiyatri