KUR'AN'DA NEFİS MUHASEBESİ - KARATAŞ, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Nefis kavramılügatlerde ve Kur'an'da oldukça çok kullanılan bir kavramdır. Bu kavram her yerde aynı manada kullanılmamıştır. Bunun için nefs kavramının lügat ve Kur'an'da hangi manalarda kullanıldığına baktık. Bu manaları verirken ayetlerle ve müfessirlerin yorumlarından istifade ederek açıkladık. Aynı zamanda kişinin kimlere karşı kendisini otokontrole tabi tutması gerektiği, nefsin hesaba çekilmesi, kınanması ve nefis muhasebesini Kur'an'da peygamberler nasıl yaptığını ayetlerden örnekler vererek açıkladık. Daha sonra insanın nefis muhasebesinin tasavvufta ki anlayışı üzerinde durduk. Nefsin kötü sıfatları ve nefis mertebelerini ayetlerle izah ettik. Bunu Yaparken mümkün mertebe tasavvufi tefsirlerden yararlanmaya özen gösterdik. Sonuçta nefis muhasebesinin kişinin dünyasını ve ahiretini kazanma noktasında ne kadar önemli olduğuna şahit olduk.

The term ? Ego (or non ? autocontrol) is very often used in dictionories and in the Quran but mostly with different meanings, In this thesis, we have Scrutinized in detail the meaning of the term Ego used in the dictioneries and in the Quran. To that and, we have extensively made use of the interpretations in the verses and annutators. In additon, we have explaured whan how the auto-control merharism should be taken and by givirg the examples from the Lifes of Prophets. Next, we have focused on the use and meaning of this term in the mysticism. We have illustrated the bad sidos of ego and its levels. By looking at verses. In doing this, we have utilized mystical annutators as much as possible.
Auto-control in Quran
Keywords: Din