Bigadiç havzası (Balıkesir-Türkiye) Erken Miyosen göl çökellerinde sin-sedimanter deformasyon yapıları, taban kireçtaşı birimi - Taşgın, Calibe Koç; Türkmen, İbrahim; Akarca, Cansu Diniz (My University, 2018)
Batı Anadolu bölgesinde geç Oligosen – erken Miyosen’de başlayan genişleme ile ilişkilifaylarla sınırlı KD-GB, D-B doğrultulu havzalar gelişmiştir. Bu havzaların dolgularını volkanikve volkanoklastik ara seviyeli akarsu – göl çökelleri oluşturur. Bu çökeller yoğun uyumsuzluklarve yumuşak sediman deformasyon yapıları içermektedir. Söz konusu havzalardan birini oluşturanBigadiç Neojen Havzası’nın dolgusunu taban kireçtaşı birimi, alt tüf birimi, alt boratlı birim, üst tüfbirimi ve üst boratlı birim oluşturur. Kiltaşı, marn, kireçtaşı ve dolomitik kireçtaşı fasiyeslerindenoluşan taban kireçtaşı birimi derin göl ortamında çökelmiştir. Bigadiç güneyinde yüzeyleyentaban kireçtaşı biriminde yumuşak çökel deformasyon yapıları tanımlanmıştır. Bunlar; Kaymaoturma yapıları (slamplar), kaya düşmeleri, kaotik yapılar, klastik dayklar, sinsedimanter faylarve breşik kireçtaşlarıdır. Deformasyon mekanizması esas olarak tabakalarda eğim artışı, sıvılaşmave akışkanlaşma ile ilişkilidir. Çalışma alanının bölgesel tektoniği, sedimantolojik verileri vedeformasyon yapıları birlikte değerlendirildiğinde bu yapıların tektonik ve sismik (tektonik kökenlive depolanma ile eş yaşlı magmatik aktivitelerle ilişkili depremler) etkilerle (allojenik) oluştuğusonucuna varılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Paleontoloji; Jeoloji