Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Küresel Sorunlara İlişkin Bilişsel Yapılarının Kelime İlişkilendirme Testi İle İncelenmesi - Durmuş, Esen; Sert, Abbas Eren (My University, 2022)
Araştırmada Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının “Küresel Bağlantılar” öğrenme alanında yer alan “Küresel Sorunlar” konusunda kazandırılması hedeflenen kavramlara yönelik bilişsel algılarını kelime ilişkilendirme testi aracılığıyla açığa çıkarmak amaçlanmaktadır. Araştırma tarama modeline dayalı betimsel bir çalışma niteliğindedir. Çalışma grubu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitimin de öğrenim gören 235 öğretmen adayından oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafında hazırlanan KelimeilişkilendirmeTesti (KİT)kullanılmıştır.KİTonüç kavramkullanılmıştır.Verilerinanalizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Yanıt kelimelerin frekanslarından faydalanarak kavram ağları oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulardan hareketle öğretmen adaylarının en fazla beşerî sorunlara ilişkin kavramlara yönelik kelimeleri ilişkilendirdikleri tespit edilirken, doğa kaynaklı sorunlara yönelik daha az kavram ürettikleri belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının küresel bağlantılar öğrenme alanında yer alan kelimeleri genel anlamda bilişsel olarak yapılandırdıkları tespit edilmiştir.
Keywords: Sosyal bilgiler; küresel sorunlar; Kelime ilişkilendirme testi