HİLMİ YAVUZ'UN ŞİİR DÜNYASI - DEMİR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Hilmi Yavuz, günümüz felsefeci, yazar ve şairlerindendir. Yavuz, 1936'da İstanbul'da doğmuştur. Kendisini özellikle şiir alanında yetiştirmiştir. Şiirlerinde zengin bir duygu, düşünce ve hayal dünyası sunar. Türk şiirini ve Batı şiirini derinlemesine bilen şairlerimizdendir. Şiirlerinde Batı ve Türk şiirini bir bütünlük halinde ortaya koyar. Felsefeci olduğu için felsefi konuları şiirlerinde sıkça dile getirir. Hilmi Yavuz özgün şairlerimizdendir. Türk şiirine yeni bir soluk getirmiştir. Bu sebeple Hilmi Yavuz'un şiirleri üzerine bir çalışma yaptık. Çalışmamızın birinci bölümünde Hilmi Yavuz'un hayatı, eserleri hakkında bilgi verdik. Onun şiir ve şair hakkındaki görüşlerini sıraladık. Böylece Hilmi Yavuz'un poetikasını çıkardık. İkinci bölümde şiirlerini tema bakımından inceledik ve şiirlerinde öne çıkan temaları ortaya koyduk. Yavuz'un zengin bir imaj dünyası vardır. Bu sebeple imaj dünyasına dair bilgiler verdik ve şiirlerinde imge örnekleri sunduk. Üçüncü bölümde şiirlerini dil ve üslûp bakımından inceledik. Böylece çalışmamız Hilmi Yavuz'un şiir dünyasına yapılan bir yolculuk oldu. Anahtar kelimeler: Hilmi Yavuz, poetika, şiir dünyası, imaj dünyası, tema, dil ve üslûp.

Hilmi Yavuz is one of the philosophers, writers and poets nowadays. He was born in 1936 in Istanbul. He has especially brought up himself in the sphere of poetry. Hilmi Yavuz has performed an extensive world of feelings thoughts and imaginations in his poems. He is one of the poets who knows the Turkish and the West poetry deeply. He appropriated the Turkish and the West poetry altogether. Because of being a philosopher he often expressed the philosophy themes in his poems. Hilmi Yavuz is an orginal poet. He has brought the new inspiration in Turkish poetry. That is why we made a study about his poetries. In the first part of our work, we gave some information about his life and study. We arranged his poems and his view about being a poet. In this way we removed Hilmi Yavuz's poetics. In the second part we made a study concerning the themes, and set aside his best themes. Yavuz has an opulent world of image. That is why we gave some information about it and produced imaginary construct in his poems. In the third part we researched the language and the style of the poems. In this manner we made a journey in his world of poetry. The key words: Hilmi Yavuz, poetic, the world of poetry, the world of image, the theme, the language and the style.
The Poetry world of Hilmi Yavuz
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature