ÜNİVERSİTE PATENTLERİNİN PATENT OLGUNLUĞUNUN İŞ HAZIRLIK DÜZEYİ (BRL) ÖLÇEĞİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Aşan, İfakat Senanur; Akın, Erhan (My University, 2023)
Patent ticarileşmesi ile patentin değeri daha çok artmaktadır. Patentlerin ticarileşmesi için öncelikle patent konusu buluşların potansiyel müşterilere etkili bir şekilde tanıtılması gerekir. Patentlerin potansiyel müşterilere tanıtımında ne aşamada olduğunun ve patentli ürünlerin pazarda pay elde edebilme durumunun belirlenmesi önemlidir. Patent ticarileştirilmesinde pazar yönü düşünülerek bu çalışmada üniversite patentlerinin patent olgunluğu testinden yararlanılarak patentlerin İş Hazırlık Seviyesi BRL (Business Readiness Level) ölçeği açısından değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla İş Hazırlık Seviyesi BRL (Business Readiness Level), Teknoloji Hazırlık Seviyesi TRL (Technology Readiness Level) ve patent olgunluğu ile ilgili literatür çalışması yapılmıştır. Fırat Üniversitesi’nin sahip olduğu patentlerin ve yapılan patent başvurularının buluşçuları ile anket yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler doğrultusunda patentlerin TRL ve BRL seviyeleri ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda Fırat Üniversitesi patentlerinin teknolojik hazırlık seviyesi(TRL)’nin iyi bir düzeyde olduğu belirlenmiştir. TRL’de kaydedilen yüksek seviyeye rağmen iş hazırlık seviyesi (BRL)’nin yüksek olmadığı belirlenmiştir. İş Hazırlık Seviyesi (BRL)’nde yükselme elde edebilmek için çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Keywords: Patent; Patent Ticarileşmesi; Patent Olgunluğu; TRL Ölçeği; BRL Ölçeği